google.com, pub-8252245270696965, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Zahter Çayı

Zahter Çayı Almak İçin Tıklayınız...

Zahter Çayı

Zahter çayı, faydaları ve zararları ile ilgili bilgi vermeye başlayalım. Daha çok ülkemizde güney ve doğu Akdeniz bölgesinde  bilinen bir bitki çeşitli olan zahter, kekik yaprağına benzerliğiyle dikkat çekmektedir ve kullananlara büyük oranda fayda sağlamaktadırlar. Kekiğe olan benzerliğiyle bilinen zahter yaraları iyileştirilir, böbrekleri korumaktadır. 

Zahter babagiller familyasındandır,kekiğe olan benzerliğiyle tanınmaktadır. Kara kekik yada dağ kekiği olarak da bilinmektedir. Oldukça kuvvetli hatta acı sayılabilecek bir kokusu bulunmaktadır. Orta ve Güney Anadolu bölgelerinde yabani olarak bilinmekte ve yetişmektedir. İki türü vardır. Biri kış ayında biride yaz ayında yetişmektedir. Pembe renkli çiçekler açan, 50 cm boylarında olan bir bitkidir. İçeriğinde uçucu yağ ve tanen vardır. Bu bitki çiçekleriyle beraber toplanıp kurutulur. Daha sonra toz haline getirilir. Çay ve kahve olarak tüketilmektedir. Hazmı kolaylaştırır, kalp çarpıntısını giderir, iştah açar, sinirleri kuvvetlendirir, bağırsak hastalıklarını iyileştirir, böbrek hastalıklarına ,mesane ağrılarına ,uyarıcı ve beden kuvvetlendiricidir, mikrop öldürücüdür, yaraların iyileşmesine yardımcı olur. 

 
Zahter çayı ülkemizde özellikle Gaziantep yöresinde çok tüketilir. Bir çay süzgecinin içine  bir tatlı kaşığı atın daha sonra bardağa sıcak su doldurun sıcak suyu bu süzgeçten geçirin ilkbsüzdüğünüz suyu süzgeçten dökmenizde fayda vardır. İçerisine limon ve şeker koyup  tüketebilirsiniz. Yaraların üzerine mikrop öldürücüdür olarak süre bilirsiniz. Hamilelerde ve guatr hastalarında kullanılması tavsiye edilmez.



Zahter Çayı Almak İçin Tıklayınız...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder