google.com, pub-8252245270696965, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Wagashi Nedir? Wagashi Neye Denir?

Wagashi Almak İçin Tıklyınız...

Geleneksel Japon Çay Seremoni Tatlısı Wagashi


Geleneksel Japon Çay Seremoni Tatlısı Wagashi

Uzak Doğu kültürü, keşfettikçe insanı saran, başlı başına bir evren. Her gün yeni bir efsaneyi, yeni bir geleneği keşfetmeniz mümkün. Zarafeti, efsaneleri ve el emeğini böyle güzel harmanlamaları ise tamamen onlara özgü yeteneklerden bana kalırsa. Aynı şeyleri çay kültürleri için de rahatlıkla söyleyebiliriz. Geçmişi oldukça derin çay kültürlerinde yüzlerce farklı ritüel, efsane ve detay var. İşte onlardan birisi ”Wagashi” yani geleneksel Japon çay seremonisi tatlıları…Kaiseki  yani geleneksel bir Japon orucu öğününde de çaydan önce servis edilen Wagashi’ler hayvansal ürün kullanılmadan yapılan tek lokmalık tatlılar.
Çay ustası Kimura Soshin bu pratiği şöyle açıklamış “Resmi olarak, çay seremonisi kaiseki öğününün bir parçasıdır ve wagashi de servis edilen son yiyecektir. Antik zamanlarda tatlılar değerli meraklardandı ve bütün bir öğün olarak sayılırdı. Bunun ev sahibinin konukseverliğini simgelediğini söyleyebiliriz. Böylece bütün bu süreç kısaltıldı, sadece çay ikram edilir oldu ve wagashi de servis edilen tek yiyecek oldu”
Çay seremonisi esnasında konuklar genellikle yedikleri tatlının adının ne olduğunu bilmez. Çay içildikten hemen sonra tatlının adı ev sahibi tarafından söylenir. Bu adların birçoğu Japon şiirlerinden veya kısa Japon manzumeleri olan haiku’lardan alınan -doğa güzelliklerini betimleyen veya böyle bir doğa güzelliğini imgeleyen- kachofugetsu terimlerinden veya yöresel tarih ve yer isimlerinden gelir. Wagashi’nin bu özel adını öğrenince, konuklar yedikleri tatlının ismin anlamı üzerine düşünürler ve hayal güçlerini çalıştırarak spritüel bir deneyim yaşarlar. Zaten çay seremonisinin asıl amacı içe dönüş, öz hesaplaşma ve ruhunu yargılamaktır biraz da. Bu yüzden seremoninin yapıldığı oda, odanın içindeki objeler ve ikram edilenler bile özeldir. Yazıyı hazırlarken uzun uzun dolaştım internette. Yabancı bloglar, pinterest,haberler derken o kadar çok Wagashi gördüm ki, hepsi adeta bir hayalin parçası gibi. Araştırırken okuduğum kadarıyla bu tatlılar oldukça çeşitli ve bu çeşitlerin sunumu da seremoni yapan kişinin ruh hali, size anlatmak/yansıtmak istedikleri ve en çok da içinde bulunduğunuz mevsimle alakalı. gördüğünüz görsel de de tatlıların bazıları bu şekilde ayrıştırılmış.

Wagashi Almak İçin Tıklyınız...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder