google.com, pub-8252245270696965, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Boğaz Ağrısına İyi Gelen Çaylar


Boğaz Ağrısına İyi Gelen Çay Almak İçin Tıklayınız...

Boğaz Ağrısına İyi Gelen Çaylar

Bakteriyel veya viral enfeksiyonlar nedeniyle kızaran, şişen, kaşınan ve tahriş olan boğaz rahatsızlık veren, yemek yemeği ve konuşmayı zorlaştıran ağrılara neden olabilir.
Nedeni ne olursa olsun boğaz ağrılarını hafifletmek ve boğazınızı yumuşatmak için bitki çaylarından yardım alabilirsiniz.

Bitki çayları, aynı zamanda öksürüğü de azaltarak boğazın daha fazla tahriş olmasını engeller. Okaliptüs, papatya ve adaçayı gibi boğaz ağrısına iyi gelen çaylar dışında doğal bir antibiyotik olan sarımsak da (kötü kokusu bir yana) boğaz ağrısı tedavisinde etkili bir bitkisel çözümdür.
Bitkilerle hazırlanan çaylar ve ağız gargaraları, boğaz ağrısı tedavisine iki farklı şekilde yardımcı olur.
İlki, tahriş olan boğaz çeperi üzerinde mukozaya benzer bir tabaka oluşturarak daha fazla tahriş olmasını engeller, ikincisi ise boğazda oluşan iltihaplanmayı hafifletip, bağışıklık sistemine yardımcı olarak, ağrıya neden olan hastalığın daha kısa sürede geçmesini sağlar.
Aşağıdaki bitkileri sıcak çay olarak tüketebilirsiniz ancak düzenli olarak ilaç kullananlar, hamileler veya başka bir rahatsızlığı bulunanlar, bu çayların olası yan etkilerinden korunmak için çayı hazırlayıp soğuttuktan sonra gargara suyu olarak kullanabilirler.


Adaçayı

Soğuk algınlığı denilince akla ilk gelen çay olan adaçayı boğaz ağrısı ve öksürük tedavisinde oldukça etkilidir. Anti mikrobiyal ve anti-inflamatuar özellikleri ile boğazdaki iltihaplanmayı azaltır. Adaçayına, bir kaç damla limon ekleyip vücudunuza C vitamini desteği sağlayabilir ya da doğal bir antiseptik olan balla tatlandırabilirsiniz. Çayı hazırlamak için 2 çay kaşığı adaçayına 1 bardaklık kaynar su ekleyin ve 5 dakika kadar demleyin. Eğer çayı çok kullanırsanız tadı acıyabilir. Adaçayı sayfamızda adaçayının faydaları, hazırlanışı, yan etkileri hakkında daha geniş bilgiler bulabilirsiniz.

Meyan Kökü Çayı

Meyan kökü; boğaz ağrısı tedavisinde kullanılan en eski bitkiler arasında yer almaktadır. Meyan kökü (Glycyrrhiza glabra), sadece boğaz enfeksiyonu için değil ağız içi yaraları, mide ülseri, alerji ve viral enfeksiyonlar için etkili bir bitkidir. Bitkinin çayını sıcak olarak içebilir ya da soğumaya bıraktıktan sonra gün içinde 3-4 kez gargara suyu olarak kullanabilirsiniz. Meyan kökü çayının aşırı tüketimi tansiyonu yükseltebilir ve potasyumu düşürebilir. Bu nedenle dikkatli kullanmanız, riske atmamak içinse gargara suyu olarak kullanmanız önerilir. Meyan kökünün yan etkileri ve diğer kullanım alanları hakkında daha fazla bilgiliyi meyan kökü çayının faydaları yazımızda bulabilirsiniz.

Papatya Çayı

Sinirleri sakinleştiren ve uyku getiren papatya çayı iltihap önleyici özelliği ile boğaz ağrısı tedavisinde kullanılabilir. İş yerinde papatya çayı içmek uyku getirebileceğinden papatya çayını hazırlayıp soğuttuktan sonra bir şişeye koyarak gargara suyu olarak gün boyu kullanabilirsiniz. Bitkinin sağlığa etkileri ve kullanılmaması gereken durumlar hakkında bilgileri papatya çayı sayfamızda bulabilirsiniz.

Karaağaç Çayı

Özellikle Kuzey Amerika ülkelerinde boğaz ağrısı için geleneksel bir ilaç olarak kullanılan karaağaç çayı (İngilizcesi: Slippery Elm – Kaygan Karaağaç, Latincesi: Ulmus Rubra Muhl) karaağacın iç kabuklarından elde edilmektedir. Bu kabuk suyla temas ettiğinde jel benzeri bir maddeye dönüşür ve boğaz çeperini kaplayarak tahrişini azaltırken boğaz ağrısını da hafifletir. Karaağaç kabuğu bulamazsanız karaağaç içeren pastil ve şuruplar için eczanenize danışabilirsiniz.

Okaliptüs Çayı

Soğuk algınlığı ve grip belirtilerini hafifletmek de oldukça popüler olarak kullanılan bir bitki olan okaliptüs, boğazı yatıştırırken bronşit ve sinüzit ağrılarını da hafifletir. Bitkiyi çay olarak hazırlayabilir ya da kaynar suya 2-3 kaşık okaliptüs attıktan sonra buharını soluyarak burnunuzu, sinüslerinizi açabilirsiniz. Okaliptüs çayı da soğutulduktan sonra gargara suyu olarak kullanılabilir. Okaliptüs çayı sayfamızda faydaları, hazırlanışı ve yan etkileri hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz.
Boğaz Ağrısı İçin Diğer Öneriler
Günde 3-4 kez tuzlu su ile gargara yapabilirsiniz. Gargara için 1 çay kaşığı tuzu 1 su bardağı ılık suyla karıştırın.
Boğazın kurumasını önlemek için bol bol sıvı tüketin. Ilık suya 1 çay kaşığı bal karıştırarak boğazınızı yumuşatabilirsiniz.
Havanın kuruması boğazınızı da kurutur. Kış aylarından evin veya işyerinizin havasının yeterince nemli olmasına özen gösterin

Boğaz Ağrısına İyi Gelen Çay Almak İçin Tıklayınız...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder