google.com, pub-8252245270696965, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Alıç Çayı

Alıç Çayı Almak İçin Tıklayınız...
 
Alıç Çayı

Özellikle kalp sağlığını korumak için tüketilen bitkisel çaylar arasında adı sık sık geçen “alıç çayı” bu özelliği ile Almanya, Avusturya başta olmak üzere Avrupa kıtasında pek çok ülkede geleneksel olarak kullanılan bitkisel çaylar arasında yer almaktadır.
Yazılı kaynaklarda, Amerikalı doktorların 1800’lerin başlarında  alıç ağacı yapraklarını ve yemişlerini, kan dolaşımı bozuklukları ve solunum yolu hastalıklarını tedavi etmek amacıyla kullandıkları yer almaktadır.
Günümüzde ise alıç ağacı yaprakları ve yemişleriyle hazırlanan çay, kalp ve damar sağlığını korumak için popüler olarak tüketilmektedir ancak bu konuda kesin olarak faydası olduğunu söyleyebilmek için daha çok bilimsel araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
  • Kalp krizi riskini azaltır
  • Kan dolaşımını düzenler
  • Göğüs ağrısına iyi gelir (Anjin)
  • Yüksek tansiyonu düşürür
  • Damarlarda plak oluşumunu engeller
  • Baş ağrısına iyi gelir
  • Sakinleştirici etkisi vardır
  • Kas spazmlarına iyi gelir


Alıç Çayı Nasıl Yapılır?

Alıç çayı yapmak için ağacın yapraklarını ve yemişlerini kullanabilirsiniz. Bitkinin en çok faydası olan yeri olarak yaprakları gösteriliyor ancak meyveleri de çaya tat vermek için kullanılabilir. Hatta bazı tariflerde sadece yemişleri kullanılıyor ancak benim tavsiyem, eğer bulabilirseniz çayınızı hazırlarken yemiş ve yapraklardan bir miktar kullanmanız.
2-3 bardaklık alıç çayı hazırlamak için 1-2 çay kaşığı kurutulmuş yaprak veya 2-3 çay kaşığı kurutulmuş ve ezilmiş alıç yemişi yeterli olacaktır. Bunlardan seçtiğiniz birini veya hepsinden bir parça kaynamış suya atın ve 15-20 dakika demlenmesini bekleyin. Bazı beslenme uzmanları alıç yapraklarının iştahı azalttığını söylüyor, eğer diyet yapıyorsanız iştahı azaltmak için alıç yapraklarıyla hazırlanmış salata yemeyi deneyebilirsiniz.

Alıç Çayının Sağlığa Faydaları

Kan Dolaşımı: ABD merkezli “Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp” (National Center for Complementary and Alternative Medicine) raporlarına göre alıç bitkisi kan dolaşımını arttırarak organlara daha çok oksijen gitmesine yardımcı oluyor. Bu nedenle kan dolaşımına bağlı el ve ayak üşümesi problemi yaşayanlar için önerilen bitkiler arasında yer alıyor.
Kalp Sağlığı: Alıç bitkisinin geleneksel olarak kalp hastalıklarına karşı kullanımı son yıllarda -sayısı çok olmamakla birlikte- bazı bilimsel araştırmalar tarafından desteklenmekte. Alıç bitkisinde bulunan antioksidanların kasları ve damarları rahatlattığı ve böylece anjin, ateroskleroz, konjestif kalp yetmezliği ve hipertansiyon hastalarında kalp krizi riskini azalttığı bu araştırmaların sonuç raporlarında yer almakta.
Damar Tıkanıklığı: Kalp krizi ve felcin başlıca sorumlusu olan damarlarda oluşan plak (Ateroskleroz) oranı alıç bitkisiyle azaltılabilir. Maryland Tıp Merkezi’ne göre doğru bir beslenme programı ve düzenli egzersizle birlikte tüketilen alıç damar tıkanıklığı oranını (ve buna bağlı olarak gelişen diğer hastalıkları) önemli ölçüde düşürmenize yardımcı olabilir.
Baş Ağrısı: Bitkinin damarları genişleten ve kan dolaşımını arttıran özelliği kronik baş ağrısı şikayetlerini azaltabilir. Ayrıca bitkinin sakinleştirici etkisi strese bağlı baş ağrılarını hafifletmeye yardımcı olabilir.

Alıç Çayının Yan Etkileri

Alıç çayı ile ilgili ciddi bir yan etki belirtilmemiş olmasına karşın mide bulantısı, kusma, baş dönmesi, kaşıntı, çarpıntı gibi bazı yan etkiler görülebilir. Gebelik ve emzirme döneminde alıç çayı tüketilmesi önerilmemektedir. Alıç bitkisi kan inceltici ilaçlarla, yüksek tansiyon ilaçlarıyla etkileşime geçerek bu ilaçların etkisini istenmeyen boyutlara taşıyabilir. Bu nedenle düzenli olarak ilaç kullananlar alıç çayı içmeye başlamadan önce doktora danışmalıdır.

Alıç Çayı Almak İçin Tıklayınız...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder