google.com, pub-8252245270696965, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Rezene Çayı

Rezene Çayı Almak İçin Tıklayınız...
 
Rezene Çayı

Tat bakımından dereotuna benzeyen rezene, Pakistan ve Hint mutfağı başta olmak üzere pek çok ülke mutfağında yaygın olarak kullanılan popüler bir baharattır.
Rezene çayı geleneksel olarak hazımsızlık, mide krampları, sindirim sorunları, ateş ve bebeklerde kolik tedavisinde kullanılır.

Zencefil Çayı

Zencefil Çayı Almak İçin Tıklayınız...
 
Zencefil Çayı

Özellikle sindirime bağlı bazı rahatsızlıklara iyi gelen zencefil çayını, taze kök zencefilden veya toz zencefilden hazırlayabilirsiniz. Taze zencefil kullanacaksanız; 1 büyük bardak zencefil çayı için 15-20 gram yeterli olacaktır. Taze zencefili iyice yıkadıktan sonra sert kabuğunu temizleyin.
Kaynamış suyun içine atmak için zencefili ince ince dilimleyebilir ya da rendeleyebilirsiniz.
Çayı demlemek içinse yine iki seçeneğiniz var; eğer suyu kettle’da kaynatırsanız zencefili bardağa koyup üstüne sıcak su dökebilir, suyu tencerede kaynatırsanız taze zencefili tencereye atabilirsiniz. Her iki yöntemde de 10 dakika kadar demlenmesini beklemelisiniz.
Demleme süresi uzarsa çayın tadı biraz acılaşabilir. Çayınızı tatlandırmak için 1 adet ince kesilmiş limon dilimi veya 1 çay kaşığı bal kullanabilirsiniz.


Çayı toz zencefilden hazırlayacaksanız çayın acı olmaması için koyacağınız miktara dikkat etmelisiniz. Genellikle toz zencefil için hazırlanan çayın içimin keyifli olması için 1 adet siyah poşet çay kullanılması önerilmektedir. Ancak çayınızı sadece toz zencefil kullanarak da hazırlayabilirsiniz.
1 büyük bardak için yarım çay kaşığı zencefil tozu yeterli olacaktır. Kaynamış suyu bardağa aldıktan sonra toz zencefili atıp iyice karıştırın ve 4-5 dakika demlenmesini bekleyin.
Ağız tadınıza göre toz zencefil miktarını arttırıp azaltabilirsiniz. Toz zencefil ile hazırlanan çay, taze zencefile göre daha yoğun bir tada sahiptir. Bal veya limonla çayınızı tatlandırabilirsiniz.

Zencefil Çayı Neye İyi Gelir?

Limonlu zencefil çayı, zencefilde bulunan “zingiber” bileşeni ve limondaki “pektin” ile bakteriyel enfeksiyonların yayılmasını önlemeye yardımcı olur. Genellikle gıdalar yoluyla vücuda giren ve ateş, bulantı, kusma, ishal, kas ağrısı gibi belirtileri olan bu bakterilere karşı günde 3 bardak limonlu zencefil çayı içebilirsiniz.
Zencefil çayı geleneksel olarak grip belirtileri hafifletmek için kullanılmaktadır. Çayınıza bir iki damla taze limon suyu eklemek etkisini arttıracak ve hastalıktan daha kısa sürede kurtulmanızı sağlayacaktır. Boğaz ağrısı, öksürük, tıkalı sinüsler için zencefil çayı içebilirsiniz.
Çin başta olmak üzere pek çok kültürde dikkati arttırmak ve duygu halini yukarı taşımak için tüketilen zencefil çayı dopamin ve serotonin seviyelerini olumlu yönde etkiler. Bu özelliği ile, kaygı ve hafif depresyona karşı önerilen bitkisel çaylar arasında yer almaktadır.
Zencefil içinde bulunan “gingerol” adlı bileşen kabızlık tedavisinde oldukça etkilidir. Düzenli olarak zencefil çayı içmek bağırsak hareketini arttırır ve tuvalete çıkmayı kolaylaştırır. Ayrıca mide bulantısı, ishal gibi rahatsızlığı bulunanlar zencefil çayı içebilirler. Zencefil kökü ve özü hamilelikte yaşanan sabah bulantıları için önerilmektedir. Ancak tedbiri elden bırakmamak adına düzenli olarak zencefil çayı içmeye başlamadan önce doktorunuza danışmalısınız.
Zencefil çayı kan dolaşımını arttırır ve kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Yüksek kolesterole bağlı kalp hastalıklarına karşı koruma sağladığı düşünülmektedir.
Zencefil çayı sayfamızda zencefil çayının kullanıldığı rahatsızlıklar ve yan etkileri hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz.

Çiğ Zencefilin Besin Değerleri

100 gram taze zencefil kökü;
  • Günlük besin lifi ihtiyacının %8’ini
  • Günlük C vitamini ihtiyacının %8’ini
  • Günlük demir ihtiyacının %3’ünü
  • Günlük kalsiyum ihtiyacının %2’sini
  • Günlük E vitamini ihtiyacının %1’ini
  • Günlük B6 vitamini ihtiyacının %8’ini
  • Günlük folat ihtiyacının %3’ünü
  • Günlük magnezyum ihtiyacının %11’ini
  • Günlük selenyum ihtiyacının %1’ini
  • Günlük bakır ihtiyacının %11’ini
  • Günlük çinko ihtiyacının %2’sini
  • Günlük fosfor ihtiyacının %3’ünü karşılar.
Aynı miktarda zencefil sadece 80 kaloridir ve fazla tüketimi çeşitli sağlık sorunlarına neden olan kolesterol ve sodyumdan çok az içerir

Zencefil Çayı Almak İçin Tıklayınız...

Sarımsak Çayının Faydaları

Sarımsak Çayı Almak İçin Tıklayınız...
 
Sarımsak Çayının Faydaları

Genellikle güçlü kokusu nedeniyle yemekten kaçındığımız sarımsağın, saç bakımından kalp hastalığı riskini düşürmeye kadar pek çok faydası vardır.
Sarımsak aynı zamanda doğal bir antibiyotiktir. Alerjilere karşı vücudun direncini arttırır, kan şekeri düzeyinin korunmasına yardımcı olur, yüksek tansiyonu ve kolesterolü düşürür.

Depresyona İyi Gelen Çaylar

Depresyona İyi Gelen Çay Almak İçin Tıklayınız...
 
Depresyona İyi Gelen Çaylar  

Zaman zaman hepimiz depresif hissedebiliriz. Havanın erken kararması, bir yakınımızla kavga etmek, maddi sıkıntılar, sağlık sorunları ve daha yüzlerce neden, uzun süreli mutsuzluğa ve hafif dereceli depresyona yol açabilir. Bence önemli olan depresyonda olduğumuzu fark edebilmek ve buna karşı tedbir alabilmek. Bazı bitki çayları, bu noktada bize yardımcı olabilir.

Kimyon Çayı

Kimyon Çayı Almak İçin Tıklayınız...
 
Kimyon Çayı

Anavatanı Mısır olan, Hindistan, Ortadoğu ve Meksika mutfaklarında sık kullanılan kimyon (Cuminum cyminum), yüksek besin değeri ile geleneksel olarak çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.
Demir ve mineral bakımından oldukça zengin olan kimyonun kalp sağlığına, demir eksikliği anemisine iyi geldiği söylenmektedir.
Tüm bu faydaları konusunda yapılan çalışmaların sayısı yetersiz olmakla birlikte bazı araştırmalar, kimyonun sindirime yardımcı olduğu, kan şekeri seviyesini dengelediği yönünde sonuçlara sahiptir.
Kimyon çayı aynı zamanda; soğuk algınlığı, bronşit, sinüzit gibi üst solunum yollarını etkileyen hastalıkların belirtilerini hafifletmek için kullanılmaktadır.
  • Balgam söktürücüdür
  • Üst solunum yolu hastalıklarına karşı kullanılır
  • Kolik ve karın ağrısına iyi gelir
  • İdrar yolu enfeksiyonu tedavisine yardımcı olur
  • Demir eksikliği anemisi tedavisinde kullanılır
  • Uykusuzluğa iyi geldiği söylenmektedir
  • Böbrek ve karaciğeri temizler
  • Bilimsel bir araştırma olmamasına karşın geleneksel olarak astım tedavisinde kullanılır
  • Kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur
  • Kandaki şeker düzeyini dengeler
  • Sindirime yardımcı olur
  • Magnezyum ve demir mineralleri bakımından zengindir


Kimyon Çayı Nasıl Yapılır?

Kimyan çayını, ezilmemiş kimyon tohumlarından hazırlayabilirsiniz. Toz kimyondan hiç çay hazırlamadığım için tadının ve deminin nasıl olacağını bilmiyorum. 2 kişilik kimyon çayı hazırlamak için 1 – 1.5 çay kaşığı kimyonu küçük bir tencereye atın. Daha sonra 2 büyük bardaklık suyu koyup orta dereceli ateşte kaynatın. Su kaynadıktan sonra ocağı kapatın ve tencereyi kapatıp 5 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Su, sarı bir renk aldığında çayınız içmeye hazır demektir.
Çayın yoğunluğunu ağız tadınıza göre ayarlamak için, kullandığınız kimyon miktarını ve ocağı kapattıktan sonra demleme süresini değiştirebilirsiniz. Tadını değiştirmek için bal veya çok az tuz kullanabilirsiniz.

Kimyonun Sağlığa Faydaları

Hindistan’da Mysore Üniversitesi tarafından yapılan ve sonuçları 1998 yılında Beslenme Araştırması (Nutrition Research) dergisinde yayınlanan araştırmaya göre kimyonun kan şekerini düzenleyici ve diyabeti önleyici özelliği bulunuyor. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmada, 8 hafta boyunca her gün düzenli olarak kimyon tüketmenin, hipoglisemi (şeker hastalarının çoğunda görülen kan şekerinin düşük olması) ve glükozüri’yi (idrarda şeker miktarının çoğalması) önlediği belirlenmiş. 2005 yılında “International Journal of Food Science and Nutrition”da yayınlanan bir diğer araştırma bu bulguları doğrular nitelikte sonuçlara sahip. Ancak kimyonun bu özelliklerinin insanlar üzerinde etkisi konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Başta Hindistan olmak üzere Orta Doğu ülkelerinde ve diğer bazı ülkelerde sindirim sorunlarına karşı sık kullanılan bir baharat olan kimyon, karaciğerin daha çok safra üretmesini teşvik ederek gıdalar yoluyla alınan yağın daha hızlı sindirilmesine yardımcı olabilir. 2005 yılında “Indian Journal of Medical Research” adlı bilimsel dergide yayınlanan klinik araştırma sonuçlarına göre kimyon, sindirim güçlüğü ve ishal gibi sorunların tedavisinde etkili bir doğal çözüm olarak kullanılabilir.
Vücudun üretemediği ancak kritik önemi bulunan magnezyum minerali bakımından zengin olan kimyon, kalp sağlığının korunması, tansiyonun dengelenmesi ve kalsiyumun vücut tarafından emilmesine yardımcı olur. 1 yemek kaşığı kimyon günlük olarak alınması gereken magnezyumun yaklaşık %6’sını tek başına karşılar. Ayrıca aynı miktarda kimyon günlük demir ihtiyacının %20’sini karşıladığı için demir eksikliği bulunanlara tavsiye edilmektedir.
Araştırmalara konu olan ve bazı araştırmalarla desteklenen kimyonun yukarıdaki faydaları dışında, geleneksel olarak kullanıldığı bazı diğer sağlık koşulları da mevcuttur. Örneğin soğuk algınlığı tedavisinde sık kullanılır, Latin kültüründe gebe kalma oranını arttırdığına inanılmaktadır, yorgunluğa iyi geldiği, vücudu toksinlerden temizlediği, hıçkırığı geçirdiği ve çeşitli kanser türlerine karşı koruma sağladığı söylenmektedir.

Kimyonun Yan Etkileri

Kimyon genel olarak güvenli bir bitki olarak kabul edilmekle birlikte bazı ilaçlarla etkileşime geçebilir ve aşırı tüketimi yan etkilere yol açabilir. Özellikle kimyon yağı doktora danışılmadan kullanılmamalıdır. Düzenli ilaç kullanıyorsanız kimyon çayı içmeye başlamadan önce doktorunuza danışın. Gebelik ve emzirme dönemindeki yan etkileri konusunda herhangi bir araştırma sonucu bulunmamaktadır

Kimyon Çayı Almak İçin Tıklayınız...

Bitkisel Zayıflama Çayları

Bitkisel Zayıflama Çayları Almak İçin Tıklayınız...
 
Bitkisel Zayıflama Çayları

Zayıflamaya yardımcı olan, kilo kontrolü sağlayan ve metabolizmayı hızlandırarak, dinlenir halde yakılan kaloriyi arttıran bitkisel çaylara geçmeden önce, pek çok markanın satışını yaptığı bitkisel zayıflama çayları hakkında genel bir bilgi vereyim.

Adaçayı Neye İyi Gelir?

Adaçayı Almak İçin Tıklayınız...
 
Adaçayı Neye İyi Gelir?

Keskin, hatta acı tadıyla adaçayı, belki tadından çok hoşlanacağınız bir çay olmayabilir ancak yüzyıllardır pek çok sağlık sorununa karşı etkili bir çözüm olarak geleneksel olarak kullanılmaktadır. Ayrıca bir kaç damla limon ve 1 çay kaşığı balla tadını değiştirmeniz mümkün.

Zayıflama Çayı

Zayıflama Çayı Almak İçin Tıklayınız...
 
Zayıflama Çayı

Önce şunu söyleyeyim; “sadece çay içerek zayıflamak” diye bir şey pek mümkün değil. Farklı markalarla satılan bitkisel zayıflama çayları, esasında “zayıflamaya yardımcı çay”dır. Birbirine yakın içeriklere sahip, çeşitli bitkilerle hazırlanan bu zayıflama çaylarının ana hedefleri; metabolizmayı hızlandırarak gün boyu yakılan kalori miktarını arttırmak, vücuttan fazla suyu atmak, tuvalete çıkmayı kolaylaştırmak ve tokluk hissini uzatmaktır. Yani, bitkisel zayıflama çayları ile diyetinize destek olabilirsiniz, ancak sadece çay içerek kilo veremezsiniz. Kilo verebilmek için yapmanız gereken, gıdalardan ve içeceklerden aldığınız kaloriyi, yaktığınız kaloriden az tutmaktır. Eğer bu dengeyi koruyabilirseniz, bir süre sonra vücudunuz kalori (enerji) ihtiyacını karşılayabilmek için yağ yakmaya başlayacaktır.