google.com, pub-8252245270696965, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Zencefil Çayı

Zencefil Çayı Almak İçin Tıklayınız...
 
Zencefil Çayı

Özellikle sindirime bağlı bazı rahatsızlıklara iyi gelen zencefil çayını, taze kök zencefilden veya toz zencefilden hazırlayabilirsiniz. Taze zencefil kullanacaksanız; 1 büyük bardak zencefil çayı için 15-20 gram yeterli olacaktır. Taze zencefili iyice yıkadıktan sonra sert kabuğunu temizleyin.
Kaynamış suyun içine atmak için zencefili ince ince dilimleyebilir ya da rendeleyebilirsiniz.
Çayı demlemek içinse yine iki seçeneğiniz var; eğer suyu kettle’da kaynatırsanız zencefili bardağa koyup üstüne sıcak su dökebilir, suyu tencerede kaynatırsanız taze zencefili tencereye atabilirsiniz. Her iki yöntemde de 10 dakika kadar demlenmesini beklemelisiniz.
Demleme süresi uzarsa çayın tadı biraz acılaşabilir. Çayınızı tatlandırmak için 1 adet ince kesilmiş limon dilimi veya 1 çay kaşığı bal kullanabilirsiniz.


Çayı toz zencefilden hazırlayacaksanız çayın acı olmaması için koyacağınız miktara dikkat etmelisiniz. Genellikle toz zencefil için hazırlanan çayın içimin keyifli olması için 1 adet siyah poşet çay kullanılması önerilmektedir. Ancak çayınızı sadece toz zencefil kullanarak da hazırlayabilirsiniz.
1 büyük bardak için yarım çay kaşığı zencefil tozu yeterli olacaktır. Kaynamış suyu bardağa aldıktan sonra toz zencefili atıp iyice karıştırın ve 4-5 dakika demlenmesini bekleyin.
Ağız tadınıza göre toz zencefil miktarını arttırıp azaltabilirsiniz. Toz zencefil ile hazırlanan çay, taze zencefile göre daha yoğun bir tada sahiptir. Bal veya limonla çayınızı tatlandırabilirsiniz.

Zencefil Çayı Neye İyi Gelir?

Limonlu zencefil çayı, zencefilde bulunan “zingiber” bileşeni ve limondaki “pektin” ile bakteriyel enfeksiyonların yayılmasını önlemeye yardımcı olur. Genellikle gıdalar yoluyla vücuda giren ve ateş, bulantı, kusma, ishal, kas ağrısı gibi belirtileri olan bu bakterilere karşı günde 3 bardak limonlu zencefil çayı içebilirsiniz.
Zencefil çayı geleneksel olarak grip belirtileri hafifletmek için kullanılmaktadır. Çayınıza bir iki damla taze limon suyu eklemek etkisini arttıracak ve hastalıktan daha kısa sürede kurtulmanızı sağlayacaktır. Boğaz ağrısı, öksürük, tıkalı sinüsler için zencefil çayı içebilirsiniz.
Çin başta olmak üzere pek çok kültürde dikkati arttırmak ve duygu halini yukarı taşımak için tüketilen zencefil çayı dopamin ve serotonin seviyelerini olumlu yönde etkiler. Bu özelliği ile, kaygı ve hafif depresyona karşı önerilen bitkisel çaylar arasında yer almaktadır.
Zencefil içinde bulunan “gingerol” adlı bileşen kabızlık tedavisinde oldukça etkilidir. Düzenli olarak zencefil çayı içmek bağırsak hareketini arttırır ve tuvalete çıkmayı kolaylaştırır. Ayrıca mide bulantısı, ishal gibi rahatsızlığı bulunanlar zencefil çayı içebilirler. Zencefil kökü ve özü hamilelikte yaşanan sabah bulantıları için önerilmektedir. Ancak tedbiri elden bırakmamak adına düzenli olarak zencefil çayı içmeye başlamadan önce doktorunuza danışmalısınız.
Zencefil çayı kan dolaşımını arttırır ve kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Yüksek kolesterole bağlı kalp hastalıklarına karşı koruma sağladığı düşünülmektedir.
Zencefil çayı sayfamızda zencefil çayının kullanıldığı rahatsızlıklar ve yan etkileri hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz.

Çiğ Zencefilin Besin Değerleri

100 gram taze zencefil kökü;
  • Günlük besin lifi ihtiyacının %8’ini
  • Günlük C vitamini ihtiyacının %8’ini
  • Günlük demir ihtiyacının %3’ünü
  • Günlük kalsiyum ihtiyacının %2’sini
  • Günlük E vitamini ihtiyacının %1’ini
  • Günlük B6 vitamini ihtiyacının %8’ini
  • Günlük folat ihtiyacının %3’ünü
  • Günlük magnezyum ihtiyacının %11’ini
  • Günlük selenyum ihtiyacının %1’ini
  • Günlük bakır ihtiyacının %11’ini
  • Günlük çinko ihtiyacının %2’sini
  • Günlük fosfor ihtiyacının %3’ünü karşılar.
Aynı miktarda zencefil sadece 80 kaloridir ve fazla tüketimi çeşitli sağlık sorunlarına neden olan kolesterol ve sodyumdan çok az içerir

Zencefil Çayı Almak İçin Tıklayınız...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder