google.com, pub-8252245270696965, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Müshil Etkisi Yapan Bitki Çayları

Müshil Etkisi Yapan Bitki Çayı Almak İçin Tıklayınız...
 
Müshil Etkisi Yapan Bitki Çayları

Bağırsakların düzgün çalışmaması sonucu yaşanan kabızlık pek çok insanın ortak problemidir.
Kabızlık, sadece sindirim sistemindeki düzensizlikler nedeniyle değil, gıdalar yoluyla alınması gereken lif eksikliği, hareketsizlik ve bazı ilaçların yan etkisi sonucuyla da oluşabilir.
Nedeni ne olursa olsun kabızlık, mide kramplarına ve rahatsızlık verici boyutlarda gaza sebebiyet verdiği için kişinin normal hayatını etkileyebilir. İlaçlarla tedavisi -geçici- olarak mümkündür. Ancak beslenmeye dikkat etmek ve kabızlığa yol açan gıdalardan uzak durmak, tedavisinde ilk kuraldır.
Eğer kabızlık şikayetiniz varsa ilaçlara başvurmadan önce yan etkisi bulunmayan ıspanak suyu, havuç suyu, incir ve erik suyuna bir şans verebilirsiniz.
Bunlar dışında, karahindiba kökü, kuş otu, keten tohumu gibi hafif ve orta dereceli müshil etkisi bulunan bitkisel çaylardan yardım alabilirsiniz.


Hafif Müshil Etkisi Bulunan Çaylar

Keten tohumu ve sinirliot (karnıyarık otu ve psilyum olarak da bilinir) hafif müshil etkili bitkiler (tohumlar) arasında en sık kullanılanlardır. Bu iki tohumdan çay hazırlamak için 1-1.5 çay kaşığı kadar tohumu kaşıkla veya havanda ezdikten sonra 1 büyük su bardağı dolusu ılık/soğuk suya atıp çözülmesini bekleyebilirsiniz. Tohumlar suda hafifçe çözüldükten sonra içebilirsiniz.
Keten tohumunun bilinen bir yan etkisi bulunmadığı için bağırsaklarınız rahatlayana kadar günde 3 bardak tüketilebilir. Tabii müshil etkisi bulunan bitkileri çok uzun süreler boyu hiç ara vermeden tüketmenin bağırsak tembelliğine yol açabileceği unutulmamalıdır.

Orta Dereceli Müshil Etkisi Bulunan Çaylar

Karahindiba kökü ve kuş otu gibi bitkilerle hazırlanan çaylar kısa sürede bağırsak hareketi sağlayarak kabızlığın geçmesine yardımcı olur. Ancak bu çayların 1 haftadan uzun süre tüketilmesi önerilmemektedir.
Karahindiba çayını hazırlamak için 1-1.5 çay kaşığı karahindiba kökünü 1 bardak kaynar suya atın. 15 dakika bekledikten sonra süzüp içebilirsiniz. Hemoroid, kolit, ülser ve kabızlığa iyi gelen kuş otunu ise çiğ halde salatalarınızda kullanabilirsiniz.

Güçlü Müshil Etkisi Bulunan Çaylar

Bu kategoride yer alan bitkilerin oldukça güçlü müshil etkisi vardır ve sadece diğer çözümlerin işe yaramadığı durumlarda kullanılmaları önerilmektedir. Sinameki ve akdiken gibi bitkilerde bulunan “anthraquiones” adlı madde bağırsakları kısa sürede harekete geçirir ve dışkıyı yumuşatır.
Bu bitkisel çaylar, ülseri bulunan hastalara ve hamile kadınlara tavsiye edilmemektedir. Kızılderililerin “kutsal kabuk” olarak adlandırdığı akdiken çayı en fazla 2 hafta içilmelidir. Tadı pek hoş olmayan sinameki ise balla tatlandırılabilir ve 10 günden fazla içilmesi önerilmemektedir.

Yan Etkiler

Müshil etkisi bulunan çayların uzun süreli tüketimi bağırsakların normal işlevini olumsuz yönde etkileyebilir. Ayrıca güçlü müshil etkili çaylar gün içinde tuvalete çıkma ihtiyacını gündelik işlerin yapılmasını engelleyecek kadar arttırabilir. Bu bitkiler ishale, dolayısıyla aşırı su kaybına yol açarak halsizliğe neden olabilir.
Gebelik ve emzirme döneminde bulunan kadınların, herhangi bir sağlık sorunu nedeniyle düzenli olarak ilaç kullananların bitkisel ürünler tüketmeye başlamadan önce olası yan etkilerden korunmak adına bir uzmana danışmaları önerilir

Müshil Etkisi Yapan Bitki Çayı Almak İçin Tıklayınız...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder