google.com, pub-8252245270696965, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Çayların Kafein Miktarları

Çayların Kafein Miktarları

Bildiğiniz gibi, yeşil çay ve ülkemizde en çok tüketilen çay olan siyah çay aslında aynı bitkinin, çay bitkisi olarak bilinen “camellia sinensis”in yapraklarından üretilmektedir. Bu çayları birbirinden ayıran özellikleri, üretim aşamasında kullanılan yaprakları işleme teknikleridir. Siyah çay üretilirken yapraklar daha uzun süre oksitlenir. Yeşil çay üretiminde ise, yapraklar daha az işlendiği için besin değerini korur ve antioksidanlar bakımından daha zengindir. Tabi çay bitkisinden üretilen çay çeşitleri yeşil ve siyah çayla sınırlı değil. Bunlara ek olarak beyaz çay ve oolong çayı da aynı bitkiden üretilmektedir.

Çay Çeşitleri ve Kafein Oranları

Yukarıda saydığım çayları, kahveyi bırakmak istiyorsanız, ancak yine de bir miktar kafein olsun istiyorsanız tüketebilirsiniz. Diğer yandan gebelik ve emzirme dönemi gibi tüketilen kafein miktarının kontrol altında tutulması gereken hassas dönemlerde bu çaylara dikkat etmeniz gerekebilir.
Çayı hazırlarken (yeşil çay, siyah çay, beyaz çay veya oolong çayı) kullandığınız yaprak miktarı ve demleme süresi çayın içerdiği kafein miktarını değiştirebilir. Ancak genel olarak, 1 büyük kupa bardak için bu çayların içerdikleri kafein miktarları şu şekildedir;
Beyaz Çay: 30-55 mg
Yeşil Çay: 35-70 mg
Oolong Çayı: 50-75 mg
Siyah Çay: 60-90 mg
Aynı miktarda kahvenin yaklaşık 150-200 mg kafein içerdiği düşünüldüğünde, kahve yerine yukarıdaki çaylardan birini içerek aldığınız kafein miktarını %50-%70 düşürebilirsiniz. Daha az yaprak kullanıp, demleme süresini kısaltırsanız kafein oranları da azalacaktır.

Bu yazılar da ilginizi çekebilir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder