google.com, pub-8252245270696965, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Strese İyi Gelen Bitki Çayları

Stres Çayı Almak İçin Tıklayınız...

Strese İyi Gelen Bitki Çayları

İş, trafik, hayat pahalılığı, gelecek kaygısı veya sadece büyük şehirde yaşamanın sıkıntıları bile hayatımızı stresli yapmaya yetebilir.
Stres, insanın kendini koruma içgüdüsü gibi doğaldır ancak uzun süreli yaşandığında psikolojik sorunların yanı sıra tansiyon, kalp hastalıkları, mide ağrıları, ülser ve daha pek çok fiziksel rahatsızlığa yol açabilmektedir.

Hafif ve orta dereceli stresi azaltmak için düzenli olarak spor yapabilir ve kafein içeren içecekleri azaltmayı deneyebilirsiniz. Ayrıca papatya çayı, kediotu çayı ve çarkıfelek çayı gibi yatıştırıcı etkisi bulunan bitkilerden de yardım alabilirsiniz.
Ancak özellikle düzenli olarak ilaç kullananların sakinleştirici etkisi bulunan bu çayları tüketmeye başlamadan önce doktora danışmaları tavsiye edilir.
Papatya Çayı: Uykusuzluğa, strese ve kaygıya karşı en çok kullanılan bitki çayları arasında ilk sırada yer alan papatya çayı aynı zamanda sindirime ve mide bulantısına iyi gelir.
Papatya çayı içindeki kimyasal bileşenler merkezi sinir sistemini etkileyerek gevşeme ve genel bir rahatlama yaratır. Genel olarak güvenli bir bitki olarak kabul edilmekle birlikte hamile ve emziren kadınlara önerilmemektedir.


Ayrıca sedatif etkisi, dikkat gerektiren işlerin (araç kullanmak gibi) yapılmasında olumsuzluklara neden olabilir. Papatya çayı sayfamızda çayın hazırlanışı, faydaları ve yan etkileri hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz.
Çarkıfelek Çayı: Çarkıfelek (Passiflora incarnata) çayı içinde bulunan “flavone chrysin” sakinleştirici ilaçlara yakın bir etkiye sahiptir. İlk olarak Amerikan yerlileri tarafından kullanılan bitki, kaygı ve stresi azaltırken uykuyu düzenlemeye yardımcı olur. Çarkıfelek çayını hazırlamak için 1 bardaklık kaynar suya 2-3 çay kaşığı kurutulmuş çarkıfelek atıp 10 dakika demleyebilirsiniz.
Sibirya Ginsengi: Bu bitkinin ülkemizde kolay bulunup bulunmadığını bilmiyorum ama araştırma yaptığım yabancı kaynakların hemen hepsi, stres ve kaygıyı azaltmak için bu bitkiyle hazırlanan çayı öneriyor. Sibirya ginsengi (Eleutherococcus) içinde bulunan “triterpenoid saponin” adındaki bileşen kişiyi rahatlatırken kan dolaşımını arttırıp bağışıklık sistemini güçlendiriyormuş.
Kediotu Çayı: Antik Yunan’dan günümüze sinirleri yatıştırıcı, idrar söktürücü ve ağrı kesici olarak kullanılan kediotu bitkisinin stresi azaltan etkisi içinde bulunan “valepotriates” adlı kimyasal bileşenden ileri gelmektedir. Uyku arttırıcı özelliği vardır ve dikkat gerektiren bir iş yapanların kediotu çayı içmesi önerilmemektedir. Ayrıca baş ağrısı, mide bulantısı ve bulanık görüş gibi yan etkiler görülebilir.

Yan Etkiler

Bitkilerinde, aynı ilaçlarda olduğu gibi bazı yan etkileri vardır ve kontrollü tüketilmeleri gerekir. Strese iyi gelen bitki çayları özelinde ise bu çayların hemen hepsi merkezi sinir sistemi üzerinde etkili olduğu için doktora danışarak tüketilmesi önerilir. Özellikle depresyon, stres veya kaygı için ilaç kullananların bu çayları düzenli olarak içmeleri kullandıkları ilaçlarla etkileşime girebileceğinden tavsiye edilmez. Gebelik ve emzirme döneminde bitki çayı kullanmadan önce doktorunuza danışınız.

         Stres Çayı Almak İçin Tıklayınız...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder