google.com, pub-8252245270696965, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Keemun Çayı Nedir? Keemun Çayı Neye Denir?

Keemun Almak İçin Tıklayınız...

Keemun Çayı Nedir?

Keemun Çayı Nedir?

Çin çayları denildiğinde çoğumuzun aklına yeşil çay çeşitleri geliyor. Fakat altını çizmek gerekir ki; Çin’den pek güzel siyah çay’da çıkar efendim. İşte örnek, işte ”Keemun”

Çinlilerin özellikle kutsal ve şifa kaynağı saydıkları bir siyah çay türü Keemun çayı. Tabi Çin çay kültüründe siyah çaya ”Kırmızı Çay” diyorlar. O zaman biz de öyle devam edelim:) Kırmızı çay üzerine bir araştırma yaptığımda aşağıdaki efsane ile karşılaştım, paylaşmadan geçmeyeyim;
İlk Kırmızı Çay Üretimi
Çin efsanelerinde kırmızı çayın 16. veya 17. yüz yılda Çin’in Fujian eyaletinin Wuyi Shan ilinde ilk kez üretildiği anlatılmaktadır. Efsanede anlatıldığına göre, içinde yeni hasat edilmiş çayların bulunduğu çay işlemek ve depolamak için kullanılan bir depoya bir gün bölgeden geçmekte olan küçük bir askeri birlik uğrar ve burada bir gece kalmaya karar verir ler. Ancak taze çay yapraklarını da yatak olarak kullanırlar. Sonraki sabah askerlerin ayrılmasının ardından, depoya gelen çiftçi ailesi siyah çay üretmek için hasat etmiş oldukları taze çay yapraklarının büyük ölçüde hasara uğradığını görür. Çiftçi ailesi bu çayları alışılmış tarzdan farklı olarak işlemek üzere çay odunu ateşi üzerinde soldurup (tütsülemek amacıyla), kıvırdıktan sonra kavurur. Bu üretim tarzına da Wuyi Bohea adı verilmiştir. Bu özel çaylarını bölge pazarında satışa sunmuşsa da halk tarafından rağbet görmez. Sonraki yıl, batı ülkeleri ile ticaret yapan Çinli tüccarların talebi üzerine bölgede kırmızı çay üretimi yaygınlaşır ve kaynaklar kırmızı çayın, siyah çaydan daha önce Çin’in ihraç ettiği ilk çay olduğunu yazmaktadır.

Keemun çaylarının da kendi içinde çeşitleri var. Mesela  Yunnan Dian Hong ya da Hong Chai gibi. Bu çay çeşitleri özellikle İngilizler arasında çok yaygın. Kahvaltılarda da sık sık tüketiliyor. Sade Keemun çayı da süt ve şeker ilavesi ile yaygın olarak kullanılıyor. Çin’in Anhui bölgesinde sıklıkla yetişen bu çaya aynı zamanda ”şarap çayı” da diyorlarmış. Sebebi ise; tadının ekşi, hafif tatlı, mayhoş yani; şarap gibi olması.

Bu çaya Çinlilerin şifalı demesinin sebebi ise yetiştiği toprakta özel bir madde barındırması. Bu özel esans ve içerisinde barındırdığı bileşenlerle bir çok hastalığa da fayda sağlamakta. Uzakdoğu kültüründe sık rastlayacağınız bu çayı, Türkiye’de Shangri-la bosphorus otel’de de içebilirsiniz. Ayrıca çaylarına bayıldığımız Twinings’de de mevcutmuş.


Özenle toplanılan ve hâlâ geleneksel methodlar ile son haline getirilen Keemun; yılda 100-120 kilo arasında üretiliyor. Gördüğünüz yerde, es geçmeyiniz, deneyiniz :)

Keemun Almak İçin Tıklayınız...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder