google.com, pub-8252245270696965, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Kırkkilit Otu Çayı

Kırkkilit Otu Çayı Almak İçin Tıklayınız...
 
Kırkkilit Otu Çayı

Eski çağlarda, Antik Roma ve Yunan imparatorluklarında çeşitli hastalıkların tedavisinde yaygın olarak kullanılan kırkkilit otunun Latince adı olan “Equisetum” at (equus) ve kıl (seta) kelimeleri birleştirilerek türetilmiştir. Bu nedenle İngilizcesi “horsetail” olan kırkkilit otu ülkemizde “atkuyruğu” otu olarak da bilinir.
Kırkkilit otunun en önemli faydası “silica” içeriğiyle kemikleri güçlendirmesidir. Bu özelliğiyle, kemik dokusunda boşluklara yol açan osteoporoz tedavisi için önerilen bitkiler arasında yer alır.
  • Böbrek taşlarının vücuttan atılmasına yardımcı olur
  • Safra taşlarının tedavisinde kullanılır
  • İdrar söktürücüdür
  • Ödemi azaltır
  • İdrar yolu enfeksiyonuna iyi gelir
  • Cilt yüzeyinde kullanıldığında hafif yanık ve yaralara iyi gelir
  • Kilo vermeye yardımcı olur
  • Gut hastalığında eklem ve kıkırdakları güçlendirmek için kullanılır
  • Kemikleri güçlendirir
  • Mide ülserine iyi gelir
  • Şişliği alır
  • Eklemlere iyi gelir
  • Saçların daha sağlıklı uzamasına yardımcı olur
  • Kanamayı durdurucu özelliği vardır
  • Antiseptiktir


Kırkkilit Otu Çayı Nasıl Hazırlanır?

Aktarlarda genellikle kurutulmuş kırkkilit otu bulunuyor ama çayı taze kırkkilit otundan da hazırlamak mümkün. 1 büyük kupa bardak çay için 2 çay kaşığı ufalanmış kuru kırkkilit otu yeterli olacaktır. Taze ottan hazırlayacaksanız 2 dalı bardağa koymanız yeterli. Kırkkilit otunu bardağa koyun, suyu kaynattıktan sonra 6-7 dakika soğumasını bekleyip bardağa dökün. 8-10 dakika demlenmesini bekleyin. Eğer taze ot kullanıyorsanız süreyi biraz daha uzun tutun.

Kırkkilit Otunun Sağlığa Faydaları

Kırkkilit otunun faydaları konusunda yapılan bilimsel araştırmaların sayısı maalesef oldukça az. Ancak yapılan çalışmalar otun özellikle böbrek ve safra taşlarının düşürülmesinde etkili olduğunu ortaya koyuyor. İdrar söktürücü etkisi ile fazla suyun vücuttan atılmasına yardımcı olan kırkkilit otuyla ilgili yapılan bazı çalışmalarda antioksidan özelliğinin kanserli hücre oluşumunu önlediği sonucu elde edilmiş.
Aşağıda kırkkilit otunun faydaları ile ilgili araştırma sonuçlarına dayalı bazı bilgilerle geleneksel kullanım alanlarına dair bilgiler bulabilirsiniz.
Osteoporoz: Kırkkilit otunda bulunan ve kemik dokusunu güçlendiren bileşenler nedeniyle kemik dokusunda boşluklar oluşturan ve kemik kırılganlığını artıran osteoporoz tedavisi için önerilmektedir. İtalya’da kırkkilit otu ve kalsiyum takviyesi kombinasyonları kemik kırıklarının iyileşme süresini kısaltmak için kullanılmaktadır.
Şişlik: Vücudun fazla sıvı tutması nedeniyle ortaya çıkan şişlik güçlü bir idrar söktürücü olan kırkkilit otu çayıyla hafifletilebilir.
Eklem Sağlığı: Silica ve mineraller bakımından zengin olması kırkkilit otunun eklem ve kıkırdak hastalıkları tedavisinde kullanılmasını sağlamaktadır.
Saç ve Tırnaklar: Kırkkilit otu çayı zayıf tırnaklar ve sağlıksız, kolay kırılan saçlar için önerilmektedir. Çayı soğutup 1/3 oranında normal suyla karıştırarak şampuandan sonra saçlarınızı durulamak için kullanabilirsiniz.
Yaralar: Antiseptik özelliği olan kırkkilit otu ay zamanda kanın pıhtılaşma süresini kısalttığı için tarihte pek çok savaşta yaraların tedavisinde kullanılmıştır. Hazırladığınız çayı soğutup hafif yanık veya kesiklerin üzerine bir parça pamukla sürebilirsiniz.
İdrar Yolu Enfeksiyonu: Kırkkilit otu çayının idrar yolu enfeksiyonuna iyi geldiği yönünde herhangi bir bilimsel çalışma bulunmamakla birlikte geleneksel olarak idrar yolunda görülen enfeksiyonların tedavisinde kullanılmaktadır.
Diğer Geleneksel Kullanım Alanları: Kırkkilit otu çocuklarda idrar kaçırma, kilo verme, ağrılı adet dönemi, akciğer hastalıkları, varis, ağız içi yaraları, mide ülserinin tedavisinde geleneksel olarak kullanılmaktadır.

Kırkkilit Otunun Yan Etkileri

3 hafta boyunca , günde 2 bardak genel olarak güvenli kabul edilmekle birlikte kırkkilit otu çayının uzun dönemli kullanımı önerilmemektedir. 3 haftadan uzun sürelerde tüketimi B1 vitamini (tiyamin) eksikliğine yol açabilir.
Etkili bir (en güçlülerinden biri) idrar söktürücü olduğu için aşırı tüketilmesi durumunda vücudun susuz kalmasına neden olabilir.
Diyabet hastalarında kan şekerinin düşmesine neden olabileceği için doktora danışarak ve kan şekeri seviyesi dikkatli takip edilerek tüketilmelidir.
Potasyum eksikliği yaşayanlar için önerilmez çünkü potasyumun idrarla birlikte vücuttan atılmasına neden olur.
Böbrek ve safra taşlarının düşürülmesi için etkilidir ancak böbrek veya safra taşınız varsa olası yan etkilerden korunmak adına doktorunuza danışmadan kırkkilit otu kullanmamalısınız.
Kan inceltici, idrar söktürücü ilaç ve lityum kullananlara önerilmez. Alkolle ve nikotin bandıyla birlikte kullanılmamalıdır.
Gebelik ve emzirme dönemindeki kadınların kırkkilit otu çayı içmesi önerilmemektedir.

Kırkkilit Otu Çayı Almak İçin Tıklayınız...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder