google.com, pub-8252245270696965, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Akdiken Çayı

Akdiken Çayı Almak İçin Tıklayınız...

Akdiken Çayı

ABD’nin Kuzeybatı bölgesinde California Alaska’ya kadar olan kesimde doğal olarak yetişen akdiken büyük bir çalı ya da küçük bir ağaç olarak büyüyebilmektedir. Boyu 15 metreye kadar uzayabilen bitki 20-50 santimetre arasında gövde kalınlığına sahiptir.



Küçük çiçekleri renkleri yeşile çalan 5 sarı yaprak açar. Akdikenin meyvesi koyu bordo, mor, siyaha yakın renklerde olabilir ve 3 adet tohumu vardır.
Botanik adı “Cascara Sagrada” olan akdiken kabuğunun elde edildiği “Rhamnus purshiana” ağacı genellikle 1500 metrenin altındaki rakımlarda nemli toprakta yetişir.
Çok güçlü bir laksatif (bağırsakları yumuşatıcı) olan akdiken kabuğu kullanılmadan önce aktif kimyasallardan arınması için 1 yıl bekletilmelidir. Akdikenin diğer adları cehr, cehri, topalak, gövemeriği, güvemeriği, geyikdikeni ve beyaz dikendir.
  • Kabızlık giderir
  • Bağırsakları temizlemek için kullanılır (kolonoskopi öncesi)
  • Basur tedavisinde yardımcı olarak kullanılır


Akdiken Çayı Nasıl Hazırlanır?

Akdiken çayını hazırlamak için 1 çay kaşığı akdiken kabuğunu kaynamış 3 bardak suya atarak 20 dakika kadar bekletin. Oda sıcaklığında soğuduktan sonra günde 1-2 bardak tüketebilirsiniz. Akdiken çayı oldukça acıdır ve sade olarak kullanırsanız tadı hoşunuza gitmeyebilir. Bu acılığı kırmak için daha tatlı olan anason gibi bitkilerden bir miktar katabilir veya balla tatlandırabilirsiniz.

Akdikenin Sağlığa Faydaları

Akdiken genellikle doğal müshil olarak bağırsak sorunları ve kronik kabızlık tedavisinde kullanılır. Kabızlık için kullanılan doğal ürünler arasında en eski ve en etkili bitkiler arasında yer almaktadır. Bitki çayı tüketildikten 6-12 saat sonra bağırsak hareketleri başlar. Eğer kabızlığa karşı sürekli akdiken çayı kullanırsanız diğer yan etkileri dışında bağırsakların doğal çalışma sistemini bozabilirsiniz.
Akdiken ayrıca safra salgılarını arttırdığı için safra kesesi taşlarının tedavisinde yardımcı olarak kullanılabilir.
Kabızlığa karşı kullanımı ve bağırsakları yumuşatıcı özelliği dolayısıyla basuru olanlarda tuvalete çıkmayı kolaylaştırmak ve basurun belirtilerini hafifletmek için kullanılabilir. Ancak kanamalı basuru olanlara akdiken çayı tavsiye edilmez.

Akdikenin Yan Etkileri

Akdiken çayının aşırı tüketimi bağırsak dokusuna zarar verebileceğinden günde 2-3 bardaktan fazla ve 1 haftadan uzun sürelerde tüketilmesi önerilmez. Hamilelik veya emzirme döneminde olan kadınların akdiken çayı tüketmemesi gerekir. Daha önceden mide veya bağırsak iltihaplanması, mide kanaması, mide ülseri gibi rahatsızlıkları bulunanlar akdiken çayı tüketmemelidir. Akdiken bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bazı ilaçlar bitkiyle etkileşime geçebilir ve etkileri yüksek oranda azalıp artabilir. Bu nedenle düzenli olarak ilaç kullananların akdiken ürünleri kullanmaya başlamadan önce doktora danışmaları gerekmektedir

Akdiken Çayı Almak İçin Tıklayınız...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder