google.com, pub-8252245270696965, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Tuo Cha Nedir? Tuo Cha Neye Denir?

Tuo Cha Almak İçin Tıklayınız...

Tuo Cha Nedir?

Tuo Cha Nedir?

Önümde duranlar minik nane şekerlerine benziyor. Bir tanesini kağıdından ayırıp, ağzıma atasım geliyor:)  Fakat bunlar şeker değil çay! Hem de yıllandırılmış çay. ”A aa çayın da yıllandırılmışı mı olurmuş?” demeyin. Olur elbette…
Öncelikle pu-erh çayı demek yıllandırılmış siyah çay demek. Bu çay da aynı ailenin bir üyesi. Yıllandırılması bazen toprak altında, bazen ise bitkilerle olabiliyor çayların. Her biri ayrı aroma ve özellikte oluyor. Bu yüzden bu tip çaylar alırken kaç yıllık olduğunu da bilmek, buna göre fiyatı karşılaştırmak gerekiyor. Genelde yoğun çiçeksi bir aromaya sahip olan bu çaylara ‘Red Tea” da diyorlar. Yani kırmızı çay:) Bildiğimiz çaylardan çok farklı ve çok karakteristik bir çay olduğunu altını çize çize söylemeliyim.

Tuo cha, 1700 yıl önce Çin’de Yunnan Waa Tuo dağlarında çay bahçelerinde yetişmeye başlamış. Özel bahçelere dikilen bitkileri, savaş olduğunda bırakıp gitmek durumunda kalmış çoğu bahçe sahibi. Yıllar sonra döndüklerinde bu çay çalılarının yabanileştiğini  ve çay ağaçlarına dönüştüğünü görmüşler. Fakat büyüyen ve yıllanan bitkileri kullanmak için özel formüller deneyip neticesinde kek şeklinde sıkıştırarak saklamayı ve kullanmayı bulmuşlar.  Bu arada hala bu  eski ağaçlardan güneş altında ve zahmetle toplanıyor bu çay.
Bu gördüğünüz minik toplardan 1 tanesini demlediğinizde ( sıcak suya koyarak ve 3-4 dakika bekleterek) yaklaşık 2-3 fincan çay çıkıyor. Yani kendi küçük, mahareti büyük. Sonrasında da atmıyorsunuz. Islanan yaprakları yeniden kurutarak bir kere daha demleyebiliyorsunuz. Anlayacağınız 1 top size en az 4 en fazla 6 fincan çay verebiliyor. Tadı alışık olduğumuz siyah çay gibi değil. Biraz daha sert ve daha topraksı.
Bu arada: Tuo-Cha içinde herhangi bir aroma maddesi içermiyor. Doğal bir siyah çay yani. Eğer denemek isterseniz yurt dışından satış yapan sitelerden araştırabilir, ya da ülkemizdeki butik çay satan noktalara bakabilirsiniz. Chado markası ile bulabileceğinizi düşünüyorum.
Şu ahir ömrümüzde ”yıllandırılmış çay da içemedik” demeyelim değil mi?

Tuo Cha Almak İçin Tıklayınız...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder