Kolestrole İyi Gelen Çay Almak İçin Tıklayınız...
Kolestrole İyi Gelen Bitki Çayları
Bitkisel çayların kolesterole etkisi üzerine yapılan araştırmalar, genel olarak bizim bildiğimiz siyah çayında üretildiği “camellia sinensis” bitkisinden üretilen yeşil çay üzerine yoğunlaşmıştır.
Yeşil çayın üretimi sırasında, siyah çaya oranla daha az işlemden geçmesi, içinde bulunan yararlı bileşenlerin daha az etkilenmesi anlamına geldiği için sağlığa daha faydalı olarak görülmektedir.
Yapılan bazı araştırmalar, düzenli olarak yeşil çay tüketiminin kolesterolün bağırsaklar tarafından emilimini azalttığı, LDL kolesterolü azaltarak HDL (iyi) kolesterolü yükselttiği yönünde sonuçlara sahiptir.
Yeşil Çay ve Kolesterol
Yeşil çayda da bulunan “catenin” adlı bileşenle yapılan bir araştırmada yüksek kolesterolü olan 200 kadın ve erkeğe düzenli olarak “catenin” özü verilmiş. Araştırma sonucunda total kolesterol seviyesinde %11.3, LDL kolesterol seviyesinde %16.4 azalma, HDL (iyi) kolesterol seviyesinde ise %2.3 artış tespit edilmiş. Tabii bu araştırmada yeşil çayın içinde bulunan sadece bir bileşenden elde edilen “özün” kullanıldığını unutmamak gerekiyor.Diğer Bitki Çayları
Sonuçları 2003 yılında “Journal of Nutrition”da yayınlanan çalışmaya göreyse düzenli olarak siyah çay içmenin kandaki lipid seviyesini düşürdüğü belirtiliyor. Az yağlı ve düşük kolesterollü gıdalarla beslenenlerde siyah çayın kötü kolesterolün daha da azalmasına katkı sağladığı araştırma sonuçları arasında yer alıyor.Illinois Üniversitesi tarafından yapılan bir diğer çalışmada ise düzenli olarak mate çayı içmek vücutta “paraoxonase-1” adlı enzimin üretimini tetikliyor. Bu enzim ise LDL kolesterolü düşürmeye yardımcı oluyor.
Önlemler
Yukarıda da belirttiğimiz gibi bazı bitkisel çaylar kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir ancak bu çayların bazı yan etkilerinin de bulunabileceğini unutmamak ve düzenli olarak içmeye başlamadan önce doktora danışmak en güvenli yoldur.Örneğin aşırı miktarda yeşil çay tüketimi uykusuzluğa, mide bulantısına ve sindirim sorunlarına neden olabilir. Ya da siyah çaydan çok miktarda içmek demirin vücut tarafından emilmesini olumsuz yönde etkileyebilir.
Ayrıca herhangi bir hastalık nedeniyle düzenli ilaç kullanıyorsanız içtiğiniz bitkisel çaylar ilacınızla etkileşime geçebilir. Emzirme ve hamilelik döneminde bitkisel ürünlerin bir uzmana danışmadan kullanımı sakıncalıdır.
Kolesterol genel olarak genetik özelliklerimiz, yaşam tarzımız ve tükettiğimiz gıdalarla yakından ilgilidir.
Sadece bitkisel çay içerek kolesterolü düşürmek diğer alanlarda değişiklik yapmadan pek mümkün değildir. Kolesterolü düşüren çayların etkisini görebilmek için öncelikle düşük kolesterollü ve az yağlı bir beslenme programını uygulamanız gerekiyor
Kolestrole İyi Gelen Çay Almak İçin Tıklayınız...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder