Aynı Safa Çayı Alma İçin Tıklayınız...
Aynı Safa Çayı
Hemen her toprak cinsinde büyüyebilen aynısafa çiçeği yılın her ayı bulunabilir. Dünyanın çeşitli bölgelerinde doğal olarak yetişmekle birlikte en sık Avrupa, Batı Asya ve Amerika Birleşik Devletleri’nde görülmektedir. Papatya, kasımpatı ve yakubotu ile aynı aileden olan bitkinin dalları 30-60 santim arası boylanabilir. İlkbahar aylarında çiçek açan aynısafanın kurutulmuş taçyaprakları çeşitli kültürlerde ilaç yapımında kullanılmaktadır. Aynısafa çiçeği yaprakları genellikle ağız yoluyla alınmaz, daha çok çiçek yaprakları ile hazırlanan kremler kesik, yanık tedavisinde harici olarak kullanılır.
Latincesi Calendula officinalis olan ve kadife çiçeği olarak da bilinen aynısafa ürünlerini merhem, öz, yağ ve çay formunda bulabilirsiniz. Hangi forma olursa olsun aynısafa ürünleri ışık ve nemden korunarak muhafaza edilmeli ve raf süresi 3 yılı aşan ürünler kullanılmamalıdır.
- Anti bakteriyeldir
- Kulak enfeksiyonlarında kullanılır
- Kolajen üretimini arttırır
- Boğaz ağrısına iyi gelir
- Vücudu toksinlerden temizler
- Ağız içi iltihaplanmalara iyi gelir
- Mide kanserine karşı koruma sağlar
- Mide ülserine iyi gelir
- Yüksek miktarda antioksidan içerir
- Krampları açar
- Sindirimi kolaylaştırır
- Sakinleştirici etkisi vardır
Aynısafa Çayı Nasıl Hazırlanır?
Aynısafa çayı hazırlamak için sarı bazen de turuncu olan aynısafa çiçeğinin kurutulmuş yapraklarını kullanmalısınız. Tavsiye edilen oran, bir bardak çay hazırlamak için bir çay kaşığı aynısafa kurusu kullanmanız. Kurutulmuş yaprakları kaynamış suya attıktan sonra 10-15 dakika bekletin. Bir kaç denemeden sonra çayın tadına göre kendi ölçünüzü belirleyebilirsiniz. Günde 10-15 gram aynısafa çiçeğinden 2-3 bardak çay hazırlayarak tüketebilirsiniz. Aynısafa yapraklarını farklı bir şekilde tüketmek isterseniz salatalarınızda kullanabilirsiniz.Aynısafa Çiçeğinin Sağlığa Faydaları
Aynı safa çiçeğiyle hazırlanmış merhemler, sular, özler genellikle cilt yaralanmaları, yanma ve kesik tedavisinde kullanılır. Çiçek bu tip yaraların daha hızlı iyileşmesinde oldukça etkilidir. Aynısafa merhemi ayrıca basur tedavisinde kullanılmaktadır. Etkileri konusunda bilimsel bir araştırma sonucu yoktur ancak tahminler yaralı bölgeye olan kan akışını hızlandırarak hücrelerin daha çok oksijen almasını sağladığı yönündedir. Bitki uzmanları aynısafa çiçeği yağını güneş yanığına karşı da önermektedir.Deri iltihabı (dermatit) tedavisinde yardımcı olarak kullanılabilir. Özellikle meme kanseri nedeniyle radyasyon terapisi gören kadınların ciltlerinde oluşabilecek iltihaplar için tavsiye edilmektedir.
Aynısafa içeren kulak damlaları bazen çocuklarda kulak enfeksiyonu tedavisinde kullanılmaktadır. Bu alanda yapılan bir kaç çalışma kulak damlası olarak kullanmanın yan etkileri olmadığı yönündedir.
Dolaylı yoldan sağlığa faydası ise bahçelerde oluşan haşeratı kovmak için kullanılabilmesidir. Güzel görünen ancak nahoş bir kokusu olan aynısafa çiçeği dış mekanlardaki böceklerden herhangi bir kimyasal madde kullanmadan kurtulmanızı sağlayabilir.
Aynısafanın Tarihi
Bitki 12 yüzyıldan beri başta Avrupa ülkeleri olmak üzere çeşitli ülkelerde tıbbi amaçlı olarak kullanılmaktadır. Günümüzde aşağı yukarı her kıtada yetişen bitki, ilaç sektöründe cilt hastalıkları ve yaralanmaları için üretilen bazı merhemlerde aktif bileşen olarak yer alıyor.Aynısafa Çayının Yan Etkileri
Aynısafa çiçeği çocuklarda sadece harici olarak kullanılmalıdır. Cilt yaralanmalarında etkili olmasına karşın açık yaralarda doktor gözetimi olmadan kullanmayın. Papatya ailesinden çiçeklere alerjisi bulunanların aynısafa’ya alerjisi olma olasılığı yüksektir. Alerji kendini deride kızarıklık ve döküntü olarak gösterebilir.Hamile ve emziren kadınlar aynısafa takviyesi kullanmamalıdır. Ayrıca gebe kalma üzerinde olumsuz etkisi olduğu düşünülen bitki hamile kalmaya çalışan kadınlara tavsiye edilmez.
Aynısafanın ilaçlarla ve diğer bitkilerle etkileşimi hakkında bir çalışma bulunmamaktadır. Ağız yoluyla alındığında tansiyon ilaçları ve diyabet ilaçları ile etkileşime geçebileceğinden doktorunuza danışınız.
Aynı Safa Çayı Alma İçin Tıklayınız...
mideye iyi geldiği ni duymuştum...
YanıtlaSil