Yaban Mersini Çayı Almak İçin Tıklayınız...
Yaban Mersini Çayı
Yaban mersini faydaları, içinde bulunan ve “antosiyanosit” olarak adlandırılan antioksidanların hastalıklara yol açan serbest radikallere karşı koruma sağlamasından ileri gelmektedir.
Yaban mersini çayı aynı zamanda göz sağlığını korumak ve iyileştirmek, sindirime yardımcı olmak ve kan dolaşımını arttırmak amacıyla tüketilmektedir.
Bilimsel adı “Vaccinium myrtillus” olan yaban mersini kuzey ve güney yarımkürede serin ve ılıman iklimlerde yetişir. Yaklaşık 450 çeşidi bulunan fundagillerden olan yaban mersini, kamburüzüm, kızılcık, çayüzümü gibi bitkilerle yakın akrabadır.
Yıl boyu bulunabilen bitki ortalama 40 cm uzunluğa kadar büyür. Meyveleri yaz aylarının sonunda toplanır. Türkçe’de keçi yemişi, çobanüzümü, ayı üzümü olarak da bilinmektedir.
- Katarakt tedavisine yardımcı olur
- Glokom riskini azaltır
- Tansiyonu düşürür
- Göz iltihabı tedavisinde kullanılır
- Diyabet tedavisine yardımcı olur
- Kalp hastalıklarından korunma sağlar
- Kan dolaşımını geliştirir
- Bağırsak iltihabı tedavisinde kullanılır
- İshale iyi gelir
- Boğaz ağrısına iyi gelir
- C vitamini yönünden zengindir
Yaban Mersini Çayı Nasıl Hazırlanır?
Yaban mersini çayını, bitkinin meyvelerini ve yapraklarını kullanarak hazırlayabilirsiniz. Yaprakları ile hazırlanan çay kan şekerini düşürmek için kullanılmaktadır. 1 bardak çay için 1 yemek kaşığı dolusu taze yaban mersini meyvesi ve yaprağı yeterli olacaktır. Bunları 1 bardaklık kaynamış suya atarak 7-10 dakika demlenmesini bekleyin. Demleme süresini uzattıkça çayın tadı biraz acı olabilir. Eğer kurutulmuş meyve ve yapraklar kullanacaksanız 1 bardak çay için 1-1.5 çay kaşığı kurutulmuş yaban mersini kafidir. Marketlerin çoğunda hazır poşet yaban mersini çayı bulabilirsiniz.Yaban Mersininin Sağlığa Faydaları
Yaban mersininin anahtar bileşeni olan “antosiyanosit” damarları güçlendirirken vücut genelinde kan dolaşımını arttırır. Kanın pıhtılaşmasını azaltan özelliği ile damar tıkanıklığına karşı koruma sağlar. Antioksidan etkisiyle damarları serbest radikallerin tahribatına karşı korur.Gözlerin gece görüşünü geliştiren ve ışık değişimlerine hızlı adapte olmasını sağlayan “rodopsin” pigmentinin üretimini arttırır. İçinde bulunan “tanen” iltihap önleyici özelliğe sahiptir ve ishal tedavisinde etkilidir.
Yaban mersini yapraklarıyla hazırlanan içecekler geleneksel olarak, diyabet hastalarında kan şekeri düzeyini düşürmek amacıyla kullanılmaktadır. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar bu kullanımını onaylar nitelikte sonuçlara sahip olsa da insanlar üzerinde yapılacak çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Yaban Mersininin Yan Etkileri
Yaban mersini meyvesi ve yaprakları genel olarak güvenli kabul edilir ve bilinen bir yan etkisi yoktur. Ancak özellikle yapraklarından elde edilen özütün aşırı tüketimi içerdiği “tanen” nedeniyle fazla kilo kaybına, kas spazmlarına ve hatta ölüme neden olabilir. Yaban mersini düzenli olarak kullanılan ilaçların, beslenme desteklerinin etkisini azaltabilir.Bitkinin pıhtılaşmayı önleyici özelliği adet döneminde yaşanan kanamaların artmasına neden olabilir. Yaralanmalarda kan daha zor pıhtılaştığından kan kaybı artabilir. Cerrahi operasyon öncesi ve sonrasında yaban mersini tüketilmesi önerilmez. Kan inceltici ilaç kullananların yaban mersini tüketmesi ilacın etkisini tehlikeli boyutlarda arttırabilir.
Yaban mersini kan şekerini düşürdüğünden, düzenli olarak şeker ilacı kullananların yaban mersini kullanmaya başlamadan önce doktora danışmaları gerekir. Çünkü ilacın etkisini istenmeyen boyutlarda arttırıp hipoglisemi’ye (kan şekeri düşüklüğü) neden olabilir
Yaban Mersini Çayı Almak İçin Tıklayınız...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder