google.com, pub-8252245270696965, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Adaçayı Neye İyi Gelir?

Adaçayı Almak İçin Tıklayınız...
 
Adaçayı Neye İyi Gelir?

Keskin, hatta acı tadıyla adaçayı, belki tadından çok hoşlanacağınız bir çay olmayabilir ancak yüzyıllardır pek çok sağlık sorununa karşı etkili bir çözüm olarak geleneksel olarak kullanılmaktadır. Ayrıca bir kaç damla limon ve 1 çay kaşığı balla tadını değiştirmeniz mümkün.
Antioksidan bakımından zengin olan adaçayı soğuk algınlığına iyi gelir.
Ağız gargarası olarak kullanıldığında dişlerin beyazlamasına yardımcı olur ve enfeksiyon önleyici özelliği diş eti hastalıklarına iyi gelir.
Adaçayıyla hazırlayacağınız yüz yıkama suyu, sivilceye yatkın cildi sakinleştirir ve sivilce oluşumunu azaltır.

Adaçayı ve Kullanım Alanları

Soğuk Algınlığı: Hasta olduğumuzda normalden daha çok sıvı almaya ihtiyaç duyarız. Adaçayı, bu sıvı ihtiyacını karşılamak için sağlıklı bir alternatif olarak kullanılabilir.
C vitamini ve antioksidan içeren adaçayı bağışıklık sistemini güçlendirerek, özellikle bulaşıcı hastalıkların daha çok görüldüğü kış aylarında koruma sağlar.
Boğaz ağrısına karşı bir miktar bal eklediğiniz sıcak adaçayını kullanabilirsiniz.


Antioksidan Etkisi: 2009 yılında Gıda ve Kimyasal Toksikoloji (Food and Chemical Toxicology) dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre kansere neden olan “mutajenik aktivite”nin azalmasına yardımcı oluyor. Hayvanlar üzerinde yapılan bir diğer çalışma sonucuna göreyse adaçayı karaciğerin antioksidan aktivitesinde artış sağlıyor ve vücudun zararlı toksinlerden daha kısa sürede kurtulmasına yardımcı oluyormuş.
Şeker Hastalığı: Beslenme Dergisi’nin (The British Journal of Nutrition) Ağustos 2006 sayısında yayınlanan bir çalışmada, adaçayı tüketiminin tip 2 diyabet hastalığından korunmak için kullanılan bazı ilaçlarla aynı etkiye sahip olduğu tespit edilmiş. Teoride, tip 2 diyabetten korunmak için adaçayı tüketmenin, bu hastalık riski bulunanlarda risk seviyesini azaltabileceği belirtiliyor. Ancak henüz insanlar üzerinde yapılan bir araştırma bulunmuyor.
Ağız Sağlığı: Adaçayı yaprakları, eski zamanlarda, başta Amerikan yerlileri olmak üzere pek çok farklı toplumda dişleri beyazlatmak ve diş eti hastalıklarının tedavisinde kullanılıyormuş. Adaçayı içmek, bitkinin dezenfekte eden özelliği sayesinde diş ve diş etlerinize iyi gelebilir ve ağız hijyenini korumanızı sağlayabilir. Çay içmek istemiyorsanız soğuttuktan sonra gargara suyu olarak kullanabilirsiniz.
Harici Kullanımı: Adaçayını hazırlayıp soğuttuktan sonra yüzünüzü yıkamak için kullanabilirsiniz. Bitkinin gözenekleri temizleyici özelliği, sivilceye yatkın ciltlere iyi gelir. Bu özelliği ile günümüzde pek çok deodorant, sabun ve cilt bakım ürününde kullanılmaktadır. Ter kokusu sorununuz varsa aşırı terleyen bölgeleri duşta adaçayı suyuyla yıkamak kokuyu önlemek adına yardımcı olabilir. Bitki ayrıca mantar, egzama gibi cilt hastalıklarının belirtilerini hafifletmek içinde önerilmektedir.
Strese Karşı: Dr. Mehmet Öz’ünde belirttiği gibi adaçayı stresi ve kaygıyı azaltmak için kullanılabilir. Tabii aşırı stresliyseniz bundan sadece adaçayı içerek kurtulmanız pek mümkün değil. Bunun yerine stresi kontrol etmeyi öğrenmeli ve rahatlatıcı nefes egzersizleri veya spor yapmalısınız. Bir araştırmaya göreyse, hangi çay olursa olsun çayın hazırlanış süreci insanları rahatlatıp stres seviyelerini azaltıyormuş.

Uyarılar ve Önlemler

Adaçayı yaprakları “thujone” adlı bir bileşik içerir. Thujone, bir anda yüksek miktarda ya da uzun dönemli azar azar tüketildiğinde toksik etkiye neden olabilir. Bu yüzden adaçayı için önerilen kullanım şekli, 2 haftayı geçmeyen sürede, günde en fazla 2-3 bardak içilmesidir. Düzenli olarak ilaç kullananlar ve emzirme, hamilelik döneminde olanlar yan etkilerden korunmak için doktora danışmalıdır. Adaçayı sayfamızda adaçayının başka nelere iyi geldiği, hazırlanışı ve yan etkileri hakkında daha detaylı bilgiler bulabilirsiniz

Adaçayı Almak İçin Tıklayınız...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder