google.com, pub-8252245270696965, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Keten Tohumu Çayı

Keten Tohumu Çayı Almak İçin Tıklayınız...

Keten Tohumu Çayı

Doğu Akdeniz bölgesinden Hindistan’a kadar uzanan coğrafyada yetişen keten (Linum usitatissimum) antik Mısır’da ve Etiyopya bölgesinde yaygın olarak kullanılmaktaydı. Gürcistan’da bir mağara içinde bulunan boyalı keten elyafın üretim tarihinin ise MÖ 30.000 olduğu sanılıyor.
İnce sapları olan ve boyu 1.2 metreye kadar uzayabilen bitkinin 5 yapraklı, soluk mavi, bazen parlak kırmızı da olabilen çiçekleri vardır. Bitkiden elde edilen lifler tarih boyunca kıyafetten kağıt üretimine kadar pek çok alanda kullanılmıştır.



Keten tohumundan elde edilen keten tohumu yağı ise eikosapentaenoik asit gibi omega-3 yağ asitleri bakımından oldukça zengindir. Omega 3 yağ asitleri başta kalp ve damar hastalıkları olmak üzere pek çok hastalığa karşı koruma sağlar.
Hem suda çözünen ve kötü kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı, hem de suda çözünmeyen ve bağırsak hareketi sağlayıp sindirime yardımcı olan lifler içerir.
“Lingan” içeren en zengin bitkisel kaynakların başında gelen keten tohumu meme ve kolon kanseri gibi çeşitli kanser türlerine karşı tümör oluşumunu engelleyerek koruma sağlar, hastalığın yayılmasını engeller.
  • Bağırsakları çalıştırır
  • Mideyi sakinleştirir
  • Sindirimi kolaylaştırır
  • Vücudun üretmediği ancak gerekli omega 3 yağ asitleri içerir
  • Öksürüğe iyi gelir
  • Boğaz ağrısını hafifletir
  • İdrar sökücüdür
  • Depresyon tedavisine yardımcı olur
  • Kalp ve damar sağlığını korur
  • Çeşitli kanser türlerine karşı koruma sağlar
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir
  • Kandaki glikoz seviyesini düşürür
  • Kötü kolesterolü düşürür
  • Antioksidandır
  • Besin lifi bakımından zengindir


Keten Tohumu Çayı Nasıl Hazırlanır?

2 büyük fincan için 1 tatlı kaşığı keten tohumu yeterli olacaktır. Öncelikle keten tohumlarını iyice ezin. Kahve öğütücünüz varsa öğütücüde çekebilirsiniz, yoksa havanda dövebilir veya bir kasede kaşıkla ezebilirsiniz. Tatlandırmak için bir miktar zencefil, karanfil veya tarçın tozu ekleyebilirsiniz. Kaynar suya atıp 8-10 dakika demlenmesini bekledikten sonra içebilirsiniz.

Keten Tohumunun Sağlığa Faydaları

Kalp krizi geçirmiş hastalara keten tohumunun içinde bulunan alfa-linolenik asit bakımından zengin diyetler tavsiye edilmektedir. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar keten tohumunun kan basıncını düşürdüğü yönünde bazı sonuçlara sahip olmakla birlikte kesin bir kanı için insanlar üzerinde yapılacak bilimsel araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Diyet lifi bakımından zengin ve omega 3 yağı içeren keten tohumunun bazı kanser türlerine karşı koruma sağladığı ve kötü huylu tümör gelişimini engellediği yönünde bazı araştırma sonuçları bulunmaktadır. Özellikle kadınlarda meme kanseri ve genel olarak kolon kanserine karşı koruma sağladığı yönünde bilgilere hayvanlar üzerinde yapılan bazı çalışmalarda yer verilmiştir.
Diyet lifleri aynı zamanda kabızlık çekenlerde bağırsakları yumuşatmak ve sindirimi kolaylaştırmak için kullanılabilir. İltihap önleyici ve iyileştirici özelliği ile astım ve Parkinson hastalarında tedaviye yardımcı olması amacıyla kullanılmaktadır.

Keten Tohumunun Yan Etkileri

Keten tohumu genel olarak güvenli olarak kabul edilir ancak aşırı tüketiminin yan etkileri olabilmektedir. Fazla miktarda keten tohumu lifli yapısı nedeniyle sindirim sistemini olumsuz etkileyerek kabızlık, hazımsızlık ve mide bulantısına yol açabilir. Yeterli miktarda su tüketmeden alınan keten tohumu bağırsakların tıkanmasına ve şiddetli kabızlığa yol açabilir. Bazı kişilerde kaşıntı, şişme, nefes almada zorluk, hırıltılı solunum, zor yutkunma gibi alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
Keten tohumu tüketen diyabet hastaları hiperglisemi yaşayabilir. Diyabet hastalarının keten tohumu yağı veya çayı tüketmeye başlamadan önce doktora danışmaları önerilmektedir. Yüksek dozlarda tüketildiğinde kanama riskini arttırabilir ve morluklar daha kolay oluşur. Kan inceltici ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır.
Keten tohumunun vücutta östrojen benzeri etkileri olabilir. Bu östrojenik aktivite, yumurtalık, rahim veya meme kanseri, polikistik over sendromu, endometriozis, rahim miyomu veya hormona duyarlı kanser türleri bulunan hastalar için riski arttırabileceğinden bir uzmana danışılmadan tüketilmemelidir

Keten Tohumu Çayı Almak İçin Tıklayınız...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder