google.com, pub-8252245270696965, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Mate Çayı Nedir? Mate Çayı Neye Denir?

Mate Çayı Almak İçin Tıklayınız...

Mate Çayı Nedir?

Güney Amerika’ya özgü küçük bir ağaç olan “Yerba Mate”nin yapraklarından elde edilen mate çayı kafein ve teobromin gibi uyarıcılar içermektedir. Son yıllarda bu uyarıcı etkisiyle özellikle kilo verme ve yorgunluğa karşı kullanılan mate çayı yeşil ve siyah çaya alternatif olarak gösterilmektedir.

Brezilya, Arjantin ve Paraguay başta olmak üzere tüm Güney Amerika kıtasında tüketilen mate yaprakları uyarıcı etkisi dışında içerdiği 24 vitamin, 15 amino asit ve antioksidanlarla vucudu ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanılmaktadır.
  • Kilo vermeye yardımcı olur
  • Orta ve hafif dereceli depresyon tedavisinde kullanılır
  • Kaygıyı azaltır
  • Sinüsleri açar
  • Alerjilere karşı kullanılır
  • Vitamin bakımından zengindir
  • Antioksidandır
  • Canlılık verir
  • Kalbi güçlendirir
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir
  • İltihap önleyici özelliği vardır
  • Sindirime yardımcı olur
  • İdrar söktürücüdür
  • Zihni açar
  • Konsantrasyonu arttırır
  • Metabolizmayı hızlandırır


Mate Çayı Nasıl Hazırlanır?

İyi bir mate çayı hazırlamak için dikkat etmeniz gereken en önemli nokta mate yapraklarını kaynar suya değil kaynadıktan sonra 3-4 dakika oda sıcaklığında soğumuş sıcak suya atmaktır. Yaprakları attıktan sonra 2-3 dakika demlenmesi yeterli olacaktır. Mate çayı Güney Amerika’da geleneksel olarak içi oyulmuş derin bir su kabağı ile demlenmektedir ve “bombilla” denilen metal bir kamışla içilmektedir. Hazırladığınız çayın tadı acı gelirse bir miktar süt veya bal ekleyebilirsiniz.

Matenin Sağlığa Faydaları

Kahve gibi uyarıcı bir içecek olan mate çayı aynı kahve gibi içildiği anda canlılık verir, enerjiyi arttırır ve zihni açar. 2001 yılında “Journal of Human Nutrition and Diet” adlı bilimsel dergide yayınlanan bir araştırmaya göre mate çayı kilo vermeye yardımcı olurken vucuttan fazla suyun atılmasını sağlar ve kabızlığı giderir. C, B-1, B-6 ve niasin gibi vitaminler bakımından zengin olan mate yaprakları kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum gibi önemli mineralleri de içermektedir.
2008 yılında Kore’de Üniversitesi’nde hayvanlar üzerinde yapılan bir diğer araştırmada ise düzenli olarak mate çayı tüketiminin vucut ağırlığını azalttığı, kan ve karaciğer lipidini düşürdüğü, insülin ve leptin seviyeleri azalttığı tespit edilmiştir. Ancak tüm bu olumlu etkilerin insanlarda da aynı şekilde görülüp görülmediği konusunda bir çalışma bulunmamaktadır.
Güney Amerikalı Guarani yerlileri taraından yüzyıllardır kilo ve iştah kontolü için tüketilen mate çayı son yıllarda bu özelliği ile oldukça popülerlik kazandır ve bununla ilgili bilimsel araştırmalar yapılmaya başlandı. İsviçre’de Lozan Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada mate çayı tüketenlerin tüketmeyenlere oranla enerji üretmek için daha fazla yağ yaktığı ve buna bağlı olarak daha çok kilo kaybettikleri belirlenmiş. Danimarka Charlottenlund Tıp Merkezi’nde yapılan ve “Journal of Human Nutrition and Dietetics”de yayınlanan bir diğer araştırmaya göreyse mate, guarana ve susana içeren bir bitkisel formül kullanılan kişilerde kullanmayanlara göre daha hızlı kilo kaybı sağlandığı sonucu elde edilmiş. Bu araştırmaya katılanlar bitkisel karışımı içtiklerinde daha uzun süre tok hissettiklerini, daha hızlı doyduklarını belirtmiş.

Matenin Yan Etkileri

Mate çayı kahveden daha az kafein içermesine karşın uykusuzluğa neden olabilir ya da uyku kalitesini düşürerek gün içinde daha çabuk yorulmanıza ve uykunuzu alamamanıza yol açabilir. Mate çayının aşırı tüketimi sinirleri gerer ve kaygıyı arttırabilir.
Brezilya’da “Memorial Sloan-Kettering Cancer Institute” tarafından yapılan bir çalışmada uzun süre mate çayı tüketiminin gırtlak kanseri, ağız kanseri riskini arttırdığı belirlenmiştir. Onkologlar tarafından tavsiye edilen başvuru kaynakları arasında yer alan “Caring 4 Cancer” web sitesinde yer alan bir makalede aşırı sigara tüketen ve düzenli olarak mate çayı içenlerin gırtlak ve safra kesesi kanseri riskinin arttığı belirtilmektedir.
Az miktarda mate çayı bağırsakları çalıştırır ancak aşırı tüketilmesi, kahve gibi kabızlığa yol açabilir. Bazı kişilerde mide bulantısına, kusma ve baş dönmesine neden olabilir. Geçici olan kan basıncını yükseltip ve kalp çarpıntısına neden olabilir.
Hamilelikte ve emzirme döneminde mate çayı tüketilmesi tavsiye edilmez ve düzenli olarak ilaç kullananların mate çayı içmeye başlamadan önce yan etkileri hakkında bilgi almak için doktora danışmaları gerekmektedir

Mate Çayı Almak İçin Tıklayınız...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder