google.com, pub-8252245270696965, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Emzirme Döneminde Bitki Çayları

Emzirme Döneminde Bitki Çayları

Emzirme döneminde anneler bazı durumlarda süt kalitesini ve miktarını arttırmak için bitki çaylarına başvuruyor.
Çemen otu, ahududu, devedikeni ve rezene çaylarının anne sütünü arttırdığı geleneksel olarak kabul görmekle birlikte bu bitki çaylarının anne sütünü arttırıp arttırmadığı konusunda yapılan bilimsel araştırma sayısı çok az.

Siz yine de güvenliği elden bırakmamak adına bu çayları tüketmeye başlamadan önce doktorunuza danışın.
Emzirme döneminde tavsiye edilmeyen, anne sütü kalitesini düşüren veya süt üretimini azaltan çaylar arasında ise adaçayı, nane çayı, kuş otu, kekik ve maydanoz çayı ilk sıralarda geliyor.

Emzirme Döneminde Bitki Çayları

Emzirme döneminde annenin tükettiği tüm besinlerin içinde bulunan iyi veya kötü bileşenler süt yoluyla bebeğe geçer. Tek besin kaynağı sizin verdiğiniz süt olan bebeğiniz için bu hassas dönemde tükettiğiniz tüm yiyecek ve içeceklere önem göstermelisiniz.
Anneniz, akrabalarınız, tanıdıklarınız bu dönemde size onların kullandığı yöntemle sütü arttırmanız için bazı tavsiyeler verebilir ancak her uygulama her insan için aynı olumlu sonucu yaratmayabilir. Örneğin çemen otu anne sütünü arttırmak için yüzyıllardır kullanılır ancak fazla çemen otu çayı içmek bebeğinizde ishale ve mide sorunlarına yol açabilir.
Burada önemli nokta bitki çayı veya herhangi bir bitki takviyesi almaya başlamadan önce aynı hamilelik döneminde olduğu gibi doktora danışmalı ve kullandığınız bitkisel ürünlerin dozajını iyi ayarlamalısınız.


Bazı bitkilerse kafein içerir ve fazla miktarda kafein tüketimi emziren annelere önerilmez. Türk çayının da üretildiği “Camellia sinensis” bitkisinin yapraklarından elde edilen yeşil çay da kahvenin yarısı kadar kafein bulunmaktadır.
Ayrıca mate çayı, kakao bitkisinden üretilen çaylar, guarana çayında da kafein bulunur. Satın aldığınız bitkisel çayın kafein içerip içermediğini öğrenmek için ürün etiketinde bulunan “içindekiler” bölümünü dikkatlice okuyun.

Güvenli Bitki Çayları

Bu listede bulunan çaylar genel olarak emziren anneler için güvenli olarak kabul edilmektedir. Ancak bu çayların fazla tüketiminin mide bulantısı, kusma, uykusuzluk gibi yan etkileri olabileceğini unutmadan az miktarda tüketmelisiniz. Doktorunuzdan günlük olarak içebileceğiniz miktar hakkında sağlıklı bilgi alabilirsiniz.
Zencefil: Kurutulmuş değil taze zencefili dilimleyerek çayınızı hazırlayabilirsiniz. Kan akışını arttırır ve mide ağrısını, bulantısını yatıştırır.
Kırmızı Ahududu: Anne sütünü arttırdığı söylenir. Hem anne hem de bebek için faydalı çok sayıda mineral içerir.
Isırgan Otu Çayı: Geleneksel olarak süt miktarını ve yoğunluğunu arttırmak için kullanılır.
Kuşburnu: Yüksek oranda C vitamini içerir ve enerji verir.
Devedikeni: Anne sütünü arttırır.
Ekinezya Çayı: Meme ağrılarını hafifletir, enfeksiyonların daha çabuk geçmesine yardımcı olur, anneyi soğuk algınlığına karşı korur.
Çemenotu Çayı: Sütü arttırır. Fazla tüketimi sindirim sorunlarına ve bebekte ishale neden olabilir.

Süt Üretimini Azaltan Çaylar

Nane, adaçayı, karahindiba çayı ve keklikotu çayları süt üretimini azaltabilir. Karahindiba çayı şişliği almasına karşın fazla su kaybetmenize neden olabilir. Bu çayların emzirme döneminde içilmesinin ne gibi yan etkileri bulunduğu konusunda bilimsel bir çalışma olmamasına karşın geleneksel olarak tüketilmeleri önerilmemektedir. Bu çaylardan uzak durmak en azından bebeğiniz 6 aylık olana kadar daha doğru bir seçim olacaktır.

Uzak Durulması Gereken Çaylar

Bazı bitkiler emzirme döneminde tüketilmesi önerilmeyen “alkaloidler” içerir. Bu bitkiler C vitamini bakımından çok zengin olsa bile anne sütü kalitesini yakından etkileyen “folik asit” üretiminin azalmasına neden olabilir. Bu çaylar bebekte sindirim sorunlarına, ishale yol açabilir ve süt kalitesini düşürebilir.
  • Yeşil Çay
  • Ravent
  • Ginseng
  • Papatya
  • Boyotu
  • Gingko
  • Maydanoz
  • Hodan
  • Akdiken
  • Kekik
  • Sarı Kantaron
  • Anason Çayı
Bu liste tam liste değildir ve liste dışında kalan bazı çaylarında emzirme döneminde tüketilmesinin yan etkileri bulunabilir. Sonuç olarak hamilelik, emzirme gibi vücutta değişimlerin yaşandığı hassas dönemlerde tüketilecek gıdalar hakkında en doğru bilgiyi doktorunuzdan alabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder