google.com, pub-8252245270696965, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Detoks Çayı

Detoks Çayı Almak İçin Tıklayınız...
 
Detoks Çayı

 
İstediği kadar vücudumu toksinlerden arındırma sözü versin, tüm günü birkaç bardak içecekle geçirmemi isteyen detoks programları bana göre değil. Üstelik bu tip yoğun detoks programlarının etkisinin çok da uzun sürmediğini biliyoruz. Öte yandan çay detoksları kulağıma çok daha uygulanabilir geliyor. Şöyle sebzesi, meyvesiyle sağlıklı bir beslenme programı benimseyip bunun yanına da birkaç bardak bitki çayı eklemek o kadar zor sayılmaz. Böylece vücudu aç bırakmadan faydalı bir detoks programı uygulamak mümkün.
Bitki çaylarının faydaları sağlıkla ilgili pek çok konu başlığı altında yer alıyor. Kalp hastalıkları, tansiyon ya da depresyon, sağlıkla ilgili herhangi bir şikayette önerilebilecek bir bitki çayı mutlaka göze çarpıyor.
Ancak konu ister detoks ister yüksek tansiyon olsun unutmamak gerekiyor ki herhangi bir çay, bitki ya da gıda ‘tek başına’ ne hastalıkları iyileştirebiliyor, ne de vücudu toksinlerden arındırabiliyor. Dolayısıyla çeşitli firmaların piyasaya detoks çayı adıyla sürdüğü bazı ürünlere şüpheyle yaklaşıyorsanız, hiç de haksız değilsiniz. Fakat hemen belirteyim, asla ‘Çayların hiçbir faydası yoktur.’ şeklinde anlaşılmasını istemem bu söylediklerimin.
Nasıl ki bazı yiyecek ve içecekler, diğer faktörlere de bağlı olarak sağlığa zararlı kabul ediliyor, iyi kalite çaylar da tam tersi vücudun doğal detoks sürecine yardımcı olabiliyor, vücudun kendi arınma sürecine destek verebiliyor.
Bildiğimiz siyah çay ve yeşil çay antioksidan bakımından oldukça zengin. Detoks konusunda vücuda destek olma sırları da burada yatıyor. Antioksidanlar vücuttaki serbest radikalleri ve oksidatif stresi azaltmaya yarıyor.
Bu son cümleyi biraz açayım: Oksijensiz yaşayamıyoruz ancak vücutta oksijenin kullanımı sırasında ortaya serbest radikaller denilen bazı ‘kötü’ moleküller çıkıyor. Bu moleküller hücrelere saldırarak çeşitli hastalıklara yol açıyor. Vücudumuzun serbest radikalleri engellemek için kullandığı en büyük silah ise antioksidanlar.
Eğer vücut antioksidan bakımından yetersiz kalır ve hücreler yıpranmaya, yaşlanmaya başlarsa, serbest radikallerin bu zararlı etkisine de ‘oksidatif stres’ deniyor. Oksidatif stres düzeyinizi merak ederseniz, bir kan testiyle ölçülebiliyor.
Peki, siyah çay bile kendi başına antioksidanlar içeriyorken ‘detoks çayı’ olarak etiketlenmiş çayların artısı ne oluyor? Özel detoks çayları daha fazla malzeme eklenerek ekstra fayda sağlayacak şekilde hazırlanıyor. Limon otu, zencefil, papatya, boğa dikeni gibi bitkilerin sağlıklı karaciğeri destekleyen özellikleri olduğu düşünülüyor. Karaciğerin vücudun doğal detoks sürecinden sorumlu olduğu düşünülürse bu bitkilerin eklenmesiyle çay daha da kuvvetlenmiş oluyor.


 
Ancak aynı detoks çaylarında sinameki gibi doğal bağırsak çalıştırıcıların olup olmadığına dikkat etmek gerekiyor. Bitkiler kesinlikle tamamen zararsız kabul edilemezler. Örneğin uzun süre sinameki almak kusma, ishal, vücudun susuz kalması gibi sonuçlar doğurabiliyor. Bağırsakları çalıştırmak için birkaç günlüğüne sinameki içeren çaylar tüketilebilir ancak uzun dönemde sinameki içermeyen çayları tercih etmek daha doğru.

Çay Saati Ne Zaman Olmalı?

Beslenme uzmanları çayın uyandıktan sonra ve yatmadan önce içilmesinin vücutta sabahları canlandırıcı akşamları ise sakinleştirici etkide bulunduğu konusunda hem fikirler. Elbette çay seçimi de bu konuda etkili. Eğer bbir çay tiryakisi iseniz günde birkaç bardak çay tüketebilirsiniz. Tabii eğer kafein hassasiyetiniz yoksa!

Çay Detoksunun Etkisini Güçlendirmek (Detoks Çayı)

Çay detoksunun faydasını görebilmek için hangi çayı seçtiğinizden daha çok gün içinde başka neler yiyip içtiğiniz önem taşıyor. Çayın sisteminizi temizleyebilmesi için beslenme alışkanlıklarınızın vücudunuzu ‘zehirlemiyor’ olması gerekiyor. Kızartmalardan uzak durup meyve tüketmeye başlar, sebzelere, tam tahıllı gıdalara ve iyi yağlara yer verirseniz, işte o zaman vücudunuzda gerçek arınma süreci başlamış oluyor.

Detoks Çayı 7 Günlük Çay Detoksu

Piyasadaki hazır çaylar yerine evde kendi detoks çaylarınızı hazırlayarak vücudunuzu antioksidan bakımından zenginleştirmek ve vücudun doğal temizlenme sürecini güçlendirmek isterseniz aşağıdaki ‘7 günlük’ programı deneyebilirsiniz.

Detoks Çayı DİKKAT: Sakın bu programı başka hiçbir gıda alınmaması gereken detoks programlarıyla karıştırmayın. Günlük öğünlerinizi yemeye devam edin. Ancak bu öğünlerde dengeli ve sağlıklı beslenme kurallarına uymaya çalışın.

Detoks Çayı SABAH

Yataktan kalkar kalkmaz suyu kaynatın ve içine limon dilimleri (limon suyu da olabilir) ile bir parça zencefil ekleyin. Bu çay organlarınızı uyandıracak ve metabolizmanızı hızlandırmaya yardımcı olacak.
Limonlu-zencefilli çayınızı içtikten 20 dakika sonra sabah çayınızı içebilirsiniz. Böylece gününü geri kalanı için antioksidan, vitamin ve enerji takviyenizi tamamlamış olursunuz.

Detoks Çayı GÜN BOYU

Gün boyunca 3-4 bardak yeşil çay için. Dilerseniz yasemin-yeşil çay karışımı gibi, yeşil çay içeren karışımları da içebilirsiniz. Beyaz çay da içebilirsiniz.

Detoks Çayı AKŞAM

İyi bir detoks programında bağırsakların temizlenmesi esastır. Dolayısıyla bağırsakları çalıştıracak bir karışıma ihtiyaç var. Bunun için 2 gram kuru sinameki yaprağını sıcak suda demleyip içine biraz ısırgan otu ya da kuru portakal kabuğu ekleyerek için.

Vücunuzu Arındıracak Bitkisel Çaylar (Detoks Çayı)

Karahindiba Çayı: Bahçeyle uğraşanlar karahindibayı pek sevmez, kurtulmanın yollarına bakar. Oysa konu bahçecilik değil de sağlık olunca, bu bitkinin vücudu toksinlerden arındırdığı ne zamandır biliniyor. Karahindiba vücudumuzun doğal detoksu için gerekli enzimlerinin seviyesini arttırmaya yardımcı oluyor. Üstelik karahindiba çayının tadı da fena değildir.
 
Sarımsak Çayı: Sarımsak deyince yüzler hemen buruşuyor ama en faydalı bitkilerden biri olduğu da bir gerçek. Sarımsağın kendi kadar çayı da faydalı ve vücudu toksinlerden arındırmaya birebir. Sarımsak çayı sarımsak yemek kadar keskin bir tat ve kokuyla başbaşa bırakmıyor sizi ama yine de sarımsak sarımsaktır tabii.
 
Zencefil Çayı: Zencefil hem yan etki bakımından korkmanıza yer vermeyen hem sindirimi düzenleyen hem de vücudu temizleyen bir bitki. Üstelik tadı da hiç fena değil. Limonlu zencefil çayını hem sağlığınıza hem de damak zevkinize uygun bir çay olarak, bir kenara not edebilirsiniz.
 
Yeşil Çay: Antioksidan bakımından en zengin çaylardan biri olan yeşil çayın faydalarından pek çok yerde söz ediliyor. Üstelik bu faydaların pek çoğu da bilimsel olarak kanıtlanmış durumda. Yani yeşil çayın etkileri sadece birkaç tavsiye ile destekleniyor değil. Serbest radikallerle savaşmada oldukça güçlü bir yardımcı. Üstelik fazla kiloları atmaya da yardımcı olduğu söyleniyor.
 
Zerdeçal Çayı: Zerdeçalı sadece yemekleri tatlandırmak için kullananlar bu kadarıyla yetinmemeli. Zerdeçal çayı ile karaciğer ve safra kesesini destekleyebilirler. Vücuttan zararlı maddelerin elenmesiyle görevli bu organları teşvik etmeye bu çayın birebir olduğunu söylemek mümkün.
 
Kuşburnu Çayı: C vitamini bakımından zenginliğiyle öne çıkan kuşburnu tadıyla da pek çoğumuzun favori çayları arasında. Kuşburunun içerdiği antioksidanların bazı kanser hücrelerinin yayılmasını önleyecek kadar güçlü olduğu düşünülüyor. Biraz C vitamini takviyesi ve biraz da antioksidan takviyesi için kuşburnu çayı önerilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder