google.com, pub-8252245270696965, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Papatya Çayı

Papatya Çayı Almak İçin Tıklayınız...
 
Papatya Çayı

Ülkemizde, siyah çaydan sonra tüketilen en popüler bitki çayları arasında yer alan papatya çayı, geleneksel olarak sinirleri yatıştırmak ve uykuya geçişi kolaylaştırmak amacıyla içilmektedir.
Papatya çayının aynı zamanda adet kramplarına, mide ağrılarına, sindirime, boğaz ağrısına ve ağız içinde çıkan aft gibi yaralara iyi geldiği bilinmektedir.
Roman ve Alman papatyası olarak, iki farklı papatya türünden çay yapılabilir. Bu türler arasındaki fark, Alman papatyasının bir miktar daha etkili olması ve hakkında daha çok araştırma yapılmasıdır.

Papatya Çayı ve Kullanım Alanları

Uykusuzluk: Pek çok insan papatya çayını sinirleri yatıştırıcı etkisi nedeniyle tüketmektedir. Sinirleri yatıştıran ve sakinleştiren etkisi, uykusuzluk sorunu çekenlerde uykuya geçişi kolaylaştırır ve uyku kalitesini yükseltir. Bu konuda bazı araştırma sonuçları bulunmasına karşın, tam etkileri konusunda yeterli bilgi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi’ne (University of Maryland Medical Center) göre kaygı ve uykusuzluk için günde 3-4 bardak papatya çayı tüketilebilir. Ancak Amerikan Hamilelik Derneği (American Pregnancy Association) anne adaylarını papatya çayının hamilelikteki yan etkilerinin tam olarak bilinmediği ve bir uzmana danışılmadan tüketilmemesi gerektiği konusunda uyarıyor.


Bağışıklık Sistemi: 2005 yılında Tarım ve Gıda Kimyası Dergisi’nde (Journal of Agricultural and Food Chemistry) sonuçları yayınlanan bir araştırmaya göre, 2 hafta boyunca günde 5 bardak papatya çayı içenlerin “hippurat” seviyelerinde yükselme belirlenmiş. Botanik fenolik ile ilişkili olan “hippurat” bakterilerle savaşarak bağışıklık sistemini güçlendiren bir bileşen. Amerikan Kimya Topluluğu’na (American Chemical Society) göre papatya çayının soğuk algınlığı ve virüslerle mücadelede efsanevi etkinliği bu özelliğinden ileri geliyor.
Adet Sancıları: Amerikan Kimya Topluluğu tarafından yapılan araştırmanın bir diğer sonucu ise, düzenli olarak papatya çayı içmek “amino asit glisin” seviyesini arttırarak kas spazmlarının azalmasına ve adet dönemi gerginliğinin yatışmasına yardımcı oluyor.
Bebek Hastalıkları: Bebeklerde az miktarda kullanımı genel olarak güvenli kabul edilen papatya çayı, bebeklerde sık görülen ishal, kolik ve ateş tedavisinde kullanılabilir. Ancak bebeklerde kullanmadan önce dozaj konusunda doktorunuza danışmalısınız. Ayrıca çayı bebeğe vermeden önce soğutmanız önerilmektedir.
Cilt Hastalıkları: Papatya çayının cilt üzerinde kullanımı dermatit, egzama gibi hastalıkların belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabilir. Almanya’da bazı cilt hastalıklarının tedavisi için doktorlar tarafından reçete edilen papatya çayı bazı kişilerde alerjiye yol açabileceği için dikkatli kullanılmalıdır. Cildinizin papatya suyuna tepki verip vermediğini görmek için önce elinizin üst kısmında test edebilirsiniz.
Ağız İçi Yaraları: Aftöz ülser olarak bilinen ağız içi yaralarının tedavisinde papatya ile hazırlayabileceğiniz gargara suyunu kullanabilirsiniz. Gün içinde, yemeklerden sonra ve akşam yatmadan önce bu suyla gargara yaparak yaraların daha kısa sürede geçmesini sağlayabilirsiniz.
Papatya çayı sayfamızda bu bitkinin geleneksel olarak kullanıldığı hastalıklar, çayın hazırlanışı ve kullanım şekli, yan etkileri ve tarihteki kullanımı hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz.

Papatya Çayı Almak İçin Tıklayınız...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder